Удължиха бедственото положение в Хитрино

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Със заповед на областния управител на Шумен Донка Иванова се удължава срока на бедственото положение на територията на село Хитрино, с оглед продължаващите неотложни аварийно-възстановителни работи в района на бедствието. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Шумен, цитиран от Фокус.

Ограниченията за достъп на живеещите в Хитрино до къщите им остават в сила. Дава се срок до 15 дни, в които русенската фирма “Булмаркет”, собственик на злополучната товарка композиция, която взриви селото, да организира транспортирането на всички цистерни до площадка извън територията на Шумен.

За ограничаване на последствията от тежкия инцидент е необходимо да се предприемат следните мерки:

В изпълнение на решение на Националния щаб за защита при бедствия “Булмаркет ДМ” ООД Русе да предприеме реални действия по транспортиране на дерайлиралите цистерни до кариера “Хитрино” и да ги обезопаси незабавно чрез азотиране;

В срок до 15 дни, считано от датата на издаване на настоящата заповед, “Булмаркет” да организира транспортирането на всички цистерни до площадка за съответното им третиране извън територията на област Шумен;

Да продължат дейностите по осигуряване на храна и напитки за членовете на участващите екипи на терен в района на бедствието;

Да продължи събирането на трайни храни, напитки и други продукти от първа необходимост, предоставени или дарени от граждани, търговски дружества, юридически лица с нестопанска цел или доброволни формирования в сградата на Областна администрация Шумен, ситуирания в с. Тимарево пункт за събиране на дарения и в Мултифункционалната зала в село Венец при спазване на изискванията на Закона за храните.

Считано от датата на издаване на настоящата заповед, до района на бедствието да се допускат членове на доброволните формирования при специален режим за участие в неотложните аварийно-възстановителни работи.

Предприетите временни ограничения върху правата на гражданите остават в сила. Бедственото положение ще остане в сила до приключване на неотложните аварийно-възстановителни работи в района на Хитрино, допълват от общината, без обаче да уточняват до кога ще продължи.  

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар