Ужасяващо! Изтровиха с химикали пчелите в Добруджа

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сигнали за отровени пчелни семейства подават пчеларите от населените места в общините Балчик и Тервел.

За това потвърди председателят на Областния пчеларски съюз Добрин Добрев. “Започнаха масово да се обаждат разтревожени колеги. Случаите станаха много, най-потърпевши са пчеларите от община Балчик. Пострадали са много пчелни семейства при пръскане на овощни градини”, обясни Добрев, цитиран от fermer.bg.

Според ощетените пчелари, поражения са нанесени и след пръскане на земеделски площи с хербициди и пестициди. Стопаните от селата Стефаново, Сенокос и Пчелино обхождат пчелините на региона, за да установят размера на пораженията. Намеренията им са да подадат жалба до областната дирекция “Земеделие”, за да се свика комисия и да се обследват пчелните семейства и причините за смъртността им. Сред потърпевшите е Димитър Димитров от община Балчик, който вече за трети път констатира висока смъртност на пчелните си семейства след третиране на посевите с пестициди. Друг потърпевш, Калоян Кръстев, допълва, че са нанесени щети на пчелните семейства и в района на село Стефаново, където са пръскани нивите. В следващото село Пчелино също има поражения, жалва се Станислав Желязков.

Пчеларите се събират, за да обмислят как да постъпят, какви стъпки ще предприемат и как да търсят справедливост, обясни Добрин Добрев. Председателят на областния пчеларски съюз е сигнализирал в ОД “Земеделие”. Проведохме разговор с директора на службата Десислава Иванова, искаме да се организира среща между пчелари и земеделци, заяви браншовикът. “Въпреки че подобна среща може да е взривоопасна, целта е да опазим пчелите, а фермерите да имат добра реколта. Това трябва да стане с взаимни усилия”, категоричен е Добрев. Според пчеларите Наредба 13, която регламентира начините, по които да се извършва третирането на полските култури и овощните градини с цел опазване на пчелите, е осакатена, несъвършена и неработеща. Те казват, че хората са обезверени. Според тях няма никакъв смисъл да вземаш проби и да плащаш за лабораторни анализи, които после за нищо не стават, защото няма акредитирана лаборатория.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар