Украинските служби обискираха домoвете на олигарха Коломойски и бившия вътрешен министър

Украинските служби обискираха домoвете на олигарха Коломойски и бившия вътрешен министър

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Украйна бяха извършени обиски в домовете на милиардера Игор Коломойски и бившия министър на вътрешните работи Арсен Аваков, съобщиха местните медии.

Според украинските издания къщата на Коломойски е била претърсена по дело за измами в компаниите “Укртатнафта” и “Укрнафта”, разследва се присвояване на петролни продукти на стойност 40 млрд. гривни (около 1 милиард евро) и укриване на митнически плащания в големи размери.Обискът у бившия украински министър на вътрешните работи Арсен Аваков е свързано с катастрофата на хеликоптер в Бровари, при която загина ръководството на МВР. По думите на Аваков служители на Държавното бюро за разследване проверяват договорите, подписани с Airbus преди шест години.


Според украинските медии офисът на Коломойски (който дълго време бе сочен за покровител на президента на Украйна Володимир Зеленски) вече е бил претърсен по делото “Укрнафта” миналата есен.

“Укрнафта” произвежда 90% от петрола на Украйна и е един от най-големите собственици на бензиностанции; “Укртатнафта” притежава най-голямата рафинерия в страната, разположена в Кременчук (тя е затворена малко след началото на войната поради щети от обстрел).

Преди това Игор Коломойски е бил съсобственик на двете компании, но през ноември 2022 г. те са национализирани. Украинският президент Володимир Зеленски обясни това с необходимостта да се “осигурят непосредствените нужди на отбранителния сектор”. След национализацията Коломойски престана да бъде доларов милиардер, пише украинският Forbes.

През юли 2022 г. в Украйна бе съобщено, че Зеленски е лишил Коломойски от гражданство. Няма официално потвърждение на тази информация.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар