Зеленски

Украински депутат: Зеленски малко се е объркал, че имаме достатъчно пари за мобилизация на 500 000 души

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Киев не разполага с пари, за да мобилизира половин милион души. Това заяви депутатът от украинския парламент Ярослав Железняк в коментар за канала на „Украинска правда“ в YouTube, пише РИА Новости.

„Мисля, че г-н президентът малко се е объркал, не половин милиард (гривни са необходими за мобилизирането на 500 000 души. – бел. ред.), а повече, ако вземем предвид сметките, с които разполагаме. Очевидно е, че нямаме такива пари”, каза политикът.

 

Той припомня, че бюджетът за отбрана за 2024 г. е намален с 300 млрд. гривни (почти осем милиарда долара) в сравнение с 2023 г.

„Това вече е очевидно: не числата се бият на фронта. Нямаме такива пари. Единствено Норвегия е позволила парите ѝ да бъдат изразходвани за военните ни нужди. Всички останали партньори никога няма да дадат пари за това“, заключи Железняк.

На пресконференция на 19 декември украинският президент Володимир Зеленски за първи път засегна темата за нова мащабна мобилизация като посочи за каква численост става дума. По думите му Генералният щаб искал да изпрати допълнително 450-500 хил. души за попълване на войската. Мобилизацията в този вид, според Зеленски, ще струва на Украйна 500 млрд. гривни (13,4 млрд. долара).

По-късно секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви, че мобилизирането на такъв брой хора ще отнеме поне една година.

Украйна е във военно положение от 24 февруари 2022 г., като на следващия ден Зеленски подписва указ за обща мобилизация. За периода на военното положение на мъжете на възраст от 18 до 60 години е забранено да напускат Украйна.

Източник: kriticno.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар