Зеленски

Украински митрополит до българския Гавриил Ловчански: Планът е Украйна да стане Католическа! Властта в Киев планира окончателната ликвидация на православната ни църква, молете се за нас

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ваше Високопреосвещенство, скъпи Владико!
Възлюбени в Господ събрате и съмолитвеник пред престола на Царя на Славата!

Знаейки Вашата твърда позиция в опазването на каноните на Църквата и непримиримостта Ви към влиянието на външноцърковни сили върху живота на Църквата, позволете ми да отвлека Вашето внимание, за да Ви съобщя за събитията, които в момента се случват около нашата Украинска православна църква – Московска партиаршия.

Днес каноничната Украинска православна църква е на прага на нови, още по-страшни изпитания от времето на разпада на Съветския съюз. Става дума за предприетите от украинската държава опити за Нейната ликвидация и насилственото Й поглъщане от създадената наскоро от властта в Киев неканонична организация наречена „ПЦУ“ (Православна църква на Украйна) во главе с Епифаний Думенко. В рамките на осъществяването на тази задача върху Църквата ни се оказва безпрецедентен натиск на всички нива.

В страната е разгърната небивала досега пропагандна анти-църковна и анти-православна кампания

С нова сила продължава заграбването на храмовете на УПЦ-Московска патриаршия. Например, само през 2022 г. чрез силови методи или в резултат на незаконни регистрационни действия от страна на държавни чиновници разколниците от църквата на киевския режим ПЦУ заграбиха 250 храма на УПЦ (като срещу още 100 наши църкви и манастири се готви насилствено завземане).

В парламента вече са регистрирани няколко законопроекта, които предвиждат забрана или съществено ограничаване на правата на Украинската православна Църква – Московска патриаршия. Автори на последните са депутати, свързани с гръко-католиците от Западна Украйна. Заедно с това по цялата страна областните и градските съвети взимат решения под натиск за прекратяване на функционирането на енориите на УПЦ-Московска патриаршия в техните региони, въпреки че към нашата църква са 80 % от православните християни в Украйна. Николай Княжицкий (униат по вероизповедание) призовава да се отиде още по-далеч в потъпкването на закона, като се въведе забрана на УПЦ без провеждането на каквито и да било предварителни експертизи върху уставните документи.

Ситуацията се утежнява и от неотдавнашното решение на Конституционния съд, което признава правомощието на разработения още при президентството на Петър Порошенко анти-църковен закон, който цели лишаването на УПЦ от нейното официално название, което ще способства за насилственото заграбване на имуществото й в полза на „ПЦУ“.

Подготвя се правовата база да бъдат отнети от нашата Църква главните православни украински светини – Почаевската и Киево-Печерската Лаври (някои от храмовете на последната вече дефакто са предадени за ползване на неканоничната организация во главе с Епифаний Думенко).

Нанесен е удар и по управлението на УПЦ. В частност, взети са решения да бъде отнето украинското гражданство и да бъдат изгонени от страната 12 епископа на нашата Майка-Църква. Отнемането на гражданството е основание за по-нататъшното им депортиране зад пределите на Украйна. Против редица архиереи са въведени персонални специални икономически и други ограничителни мерки (санкции). Подобни мерки се планират и по отношение на още няколко десетки йерарси.

Не по-малко показателна е позицията на началника на Държавната служба на Украйна по въпросите на етнополитиката и свободата на съвестта Виктор Еленски (приближен на Украинската гръко-католическа църква, б. пр. униатската църква), който призовава за провеждане на религиоведски експертизи, за да се установи, дали УПЦ има църквоноканонична връзка с Руската православна църква (ако такава бъде „намерена“, чиновникът планира да бъдат ликвидирани 9000 общини на нашата Църква). Членовете на предложената от него експертна комисия нееднократно са заявявали своето крайно враждебно отношение към УПЦ.

Редица участници в тези антицърковни действия вече не крият сроковете за завършване на всичките тези инициативи. Те планират окончателното ликвидиране на Украинската православна църква – Московска патриаршия, като във времето остатъците от Нея трябва да бъдат погълнати от ПЦУ на Думенко, около Христовата Пасха през 2023 г.

В светлината на гореизложеното за УПЦ е крайно важна подкрепата от страна на Поместните православни църкви. Техният съборен глас може да стане ценен инструмент при противостоенето срещу разгрома на нашата Майка-Църква.
По наше мнение сега в Украйна тече съвсем не борба за създаване на „една православна“ структура или смяна на църковната юрисдикция. Всичко е много по-дълбоко и мащабно. Фактически става дума за тоталното заличаване на истинното, канонично Православие и формирането на условия за провъзгласяването на украинска земя на нова уния с гръко-католиците, за което вече неведнъж са говорили и Епифаний Думенко, и главата на УГКЦ-католици Светослав Шевчук. По този начин ще бъде завършен първият етап от плана по покатоличването на Украйна и иницииран вторият – интеграцията на разколническата структура на Думенко в системата на униатската католическа организация.

С оглед на казаното, дръзвам да прося Вашата българска православна молитвена подкрепа и издигането на гласа Ви в защита на каноничното Православие в Украйна. Също така ще бъда признателен за информирането на Вашия Предстоятел, членовете на Българския Свети Синод и братята съслужители на Вашата Църква за случващите се в религиозната сфера на Украйна тревожни процеси.

С чувство на неизменно душевно уважение усърдно моля Господа и Пречистата Негова Майка да Ви изпрати свише Своето свято благословение и Владичицата на небето и земята да Ви запази под Своя благодатен покров.

С упование на Вашето богомъдрие и братска подкрепа,

Запорожки и Мелитополски митрополит Лука

Източник: predanie.bg

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар