Украински хакери удариха телеком в Москва в отговор на руската кибератака

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хакери, свързани с украинския шпионаж, са проникнали в компютърните системи на базиран в Москва интернет доставчик в отговор на руската кибератака срещу украинския телекомуникационен гигант “Киевстар”, съобщи пред Ройтерс източник, пряко запознат със случая.

Хакерската група, наречена “Blackjack”, и преди е била свързвана със Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Хакерите изтриха 20 терабайта данни в “M9 Telecom”, малък руски доставчик на интернет и телевизия, оставяйки някои жители на Москва без тези услуги. Цифровото проникване е било подготовка за по-голяма кибератака, която ще бъде “сериозно отмъщение за “Киевстар”, съобщава източникът, информира БТА.

Не се съобщава кога е била извършена хакерската атака.

“M9 Telecom” не отговори на запитване по електронната поща за коментар. Днес уебсайтът на компанията все още беше действащ, въпреки твърденията на хакерската група, че той е бил унищожен.

Ройтерс не успя да провери от независим източник до каква степен хакерската атака е била успешна. Представителят на “M9 Telecom” Андрей Паволвски отказа коментар, след като е бил потърсен по телефона.

“Киевстар”, най-големият мобилен оператор в Украйна, беше хакнат от руски шпиони през миналия месец, което е най-голямата кибератака, откакто Москва започна войната си срещу Украйна през февруари 2022 г. Руските хакери са били в системите на “Киевстар” в продължение на месеци преди атаката, заяви началникът на кибершпионажа на Украйна Илия Витюк пред Ройтерс миналата седмица. Хакерската атака е причинила катастрофални разрушения в компанията, каза той.

Освен това украинската агенция за военно разузнаване съобщи късно вчера, че е получила голямo количество информация от кеш памет със секретни руски военни данни от Специализирания технологичен център (STC) – руска компания, която е подложена на санкции и произвежда дронове “Орлан” и редица разузнавателни съоръжения за Москва.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар