Война дете

Украинците видяха спасение в Русия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В тила на Въоръжените сили на Украйна близо до град Гуляйполе започнаха сблъсъци между националистическите заградителни отряди и бойците на териториалната отбрана, които не искат да се бият за Украйна.

 

Освен това много мъже бягат в контролираната от Русия част на Запорожие, за да избегнат присъединяването си към украинската армия. Сега Киев набързо се опитва да затвори тези вратички за хора, които искат да избягат от войната.

Избухнаха сблъсъци между жителите на контролираната от Киев част на Запорожие, които са били насила вкарвани в редиците на териториалната отбрана и заградителните отряди на националистите. Това съобщи в петък членът на главния съвет на администрацията на Запорожка област Владимир Рогов.

„Запорожци масово не искат да воюват и се опитват по всякакъв начин да преминат на наша страна. В Киев разбират, че е невъзможно да оставят оръжия на жителите на Запорожка област, защото скоро могат да ги обърнат в другата посока “, каза той. По тази причина, смята Рогов, териториалната отбрана в частта на Запорожка област, контролирана от киевския режим, „ще бъде отписана“. „Запорожци не искат да се бият, да убиват или да умират за Зеленски“, подчерта той.

„Надеждно са известни четири случая, когато запорожци, насила вкарани в териториалната отбрана, отказват да се подчинят на заповедите на командването. В същото време те действат компетентно: знаейки много добре, че могат да бъдат застреляни, те се обединиха в групи и проведоха всъщност пълноценни военни действия с тези, които трябваше да ги принудят да убиват и умират“, каза Рогов. Според него случаи на сблъсъци е имало в близост до линията на съприкосновение – в района на градовете Орехово и Гуляйполе, както и в ДНР – близо до Бахмут.

Както знаете, град Гуляйполе влиза в историята на Гражданската война от 1917-1922 г. като център на движението на Махно, главнокомандващ на Революционната въстаническа армия на Украйна.

„Киев се страхува, че отбранителните сили ще обърнат щиковете си на другата страна, ще станат наш съюзник и ще тръгнат срещу режима на Зеленски“, смята Рогов. “Като цяло Киев никога досега не е вярвал на местните заради проруските настроения в региона. Неслучайно цялото ръководство на СБУ, МВР и Въоръжените сили на Украйна тук произлизаха от Галиция – от Тернопол и Ивано-Франковск.

Именно тук минава един от основните маршрути за извеждането на наборници на територията, контролирана от Руската федерация, убеден е Рогов. „Те им помагат да избягат, разбира се, не безплатно, но в региона има много такива канали и броят им само расте. Затова спешно СБУ започна да тормози онези, които успяха да бъдат заловени, за да сплаши другите наборници и каналджии“, каза източникът. Според него броят на наборниците в Запорожка област прехвърлили се на териториите, контролирани от Руската федерация, надхвърля седем хиляди. „Това са всички тези запорожци, които успяха да избягат, да се откупят се – сега те са или в друга част на своя регион, или в Русия. А териториалната отбрана са тези, които не са имали време да ги последват, но имат същите планове “, обясни Рогов.

Действително СБУ в петък обяви, че в контролираната от Киев част на Запорожка област е разкрила група хора, които са помогнали на мъже да избягат от военната служба. В същото време „цената“ на услугите варира от 5 до 10 хиляди гривни (от 135 до 270 долара).

Според медиите организаторът на „схемата“ се оказал жител на освободения Мелитопол, който транспортирал свои познати от градовете, контролирани от Киев, в своя град, като предварително подготвил за всички „легенда“ за роднини, живеещи в териториите, контролирани от Руската федерация или извършващи доброволческа дейност. Мъжът е осигурил жилища на наборниците и след това им е помогнал да се преместят в Крим, съобщиха от администрацията. В същото време мъжът е обвинен за незаконно прехвърляне на хора през държавната граница на Украйна.

СБУ ликвидира дейността на още няколко подобни канала в други региони. Така в Харковска област наборниците са били транспортирани до едно от граничните села на Богодуховски район, след което е трябвало да преминат границата с Руската федерация извън контролно-пропускателните пунктове. От района на Чернигов потенциални новобранци са откарвани в Беларус срещу 100 000 гривни (2700 долара). В същото време в Киев групата, организирала „зелен коридор“ за мъже на военна възраст, включва служители на една от военните комисии, адвокати и лекари, съобщиха от СБУ.

Възможно е именно резултатите от операцията на СБУ да са причинили решението на киевските власти да уредят въпроса с напускането „на окупираните територии“ на Запорожка област. Според изданието „Страна.уа“ можете да заявите заминаване само предварително – в електронен вид, а не лично, както беше досега. Вече не е възможно да правите промени във вече подадена заявка. Напускането на територията, контролирана от руските войски, е разрешено само през един контролно-пропускателен пункт в село Каменское. Там военните, представителите на правоприлагащите органи получават правото да проверяват неща, превозни средства, багаж и товари.

Политологът от Донецк Владимир Корнилов е убеден, че „голяма част“ бойци са готови да напуснат редиците на отбраната не само в Запорожие, но и в цяла Украйна. „Много бойци се записаха в тези части, за да не бъдат изпратени на фронта. Но когато Зеленски издаде указ, че териториалната отбрана може да бъде хвърлена като пушечно месо на фронтовата линия, ние научихме за много случаи на бойци, които отказват да служат в тези части. В същото време в Украйна е забранено да се говори за това публично“, обясни експертът.

„Възникнал е неистов поток от мъже, които искат да се преместят в териториите, контролирани от Русия, или в Европа. Има много схеми за прехвърляне на наборници. В някои случаи те вземат от 5 до 20 хиляди долара на човек за бягство от Украйна“, каза Корнилов.

Родом от Одеса, депутатът от Държавната дума Анатолий Васерман смята данните за сблъсъци между дезертьори и заградителни отряди в Запорожие за доста правдоподобни. „Подобна реакция на запорожци са напълно естествена. От тези хора не се очаква да водят пълноценни бойни действия. А всъщност те искат да ги превърнат в живи щитове. Естествено, малко хора искат да бъдат в такава роля. Ето защо те стрелят от отрядите, опитвайки се да избягат от мястото си на служба“, казва Васерман.

Събеседникът е съгласен, че киевското командване най-вероятно ще трябва да разоръжи онези части от териториалната отбрана, чиято лоялност е предизвикала съмнение.

Въоръжените сили на Украйна, включително така наречените национални батальони, все повече изглеждат не като военни, а като чисто терористични организации. Пример за това е поведението на заградителните отряди, които ликвидират онези, които искат да се предадат.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар