Украинските бежанци трябва да напуснат хотелите у нас до 31 май

Украинците искат в хотели на първа линия

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бежанците отказаха безплатните автобуси и влакове, не искат в планинските курорти

Капризните можем да настаним в центъра за бежанци в Елхово, предупреди Мариана Тошева

5200 души са напуснали България за 24 часа

Украинските бежанци бойкотираха масово напускането на хотелите по морето и саботираха държавната организация по преместването им в планински курортни бази, показа проверка на кореспондентите на “Труд”. Между 50 000 и 55 000 бежанци в момента са в морските ни хотели, научи “Труд” от член на политическия кабинет на вицепремиера Калина Константинова, която отговаря за украинските мигранти у нас. Над 300 000 са влезли в България от февруари насам, а в момента у нас са към 96 000 бежанци от Украйна. Видно от справката, повече от половината от тях са настанени в морските ни комплекси.

Въпреки широко прокламираната организация по преместването им във вътрешността на страната, в неделя бежанците отказаха да освободят стаите с гледка към брега и поставиха в патова ситуация властите. “Видяхте какъв ресурс е отделила държавата тези дни да преминат по един спокоен, плавен и планиран начин. Над 100 човека от различни ведомства са на терен, обясняват на украинските граждани какво предстои. Над 10 автобуса бяха осигурени за извозването. БДЖ осигури осем допълнителни вагона. Има осигурени дежурства от ведомствата”, каза Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците. “Над 80% от анкетираните заявиха, че имат нужда от подслон. Хората, попълнили анкета са над 40 хил. души. Капризните украински бежанци можем да настаним в Елхово. Ако тези ситуации продължават да се повтарят, колкото и да е неприятно, може да се окаже, че бежанският център в Елхово – което е контейнерно селище и побира 1700 души, ще се окаже необходим ресурс”, каза още Тошева.

7000 са украинските граждани, които трябва да бъдат преместени от Бургаско във вътрешността на страната. Техният брой динамично се променя, уточни Тошева. Вместо 300 бежанци, едва 57 са се съгласили да бъдат преместени от хотели в Слънчев бряг в базата на БДЖ в Паничище. За тях бяха осигурени два допълнителни вагона в бързия влак от Бургас за София.

В хотели във Варна има общо 18 000 души, като през юни там могат да останат само 5000. В държавни бази в региона ще останат между 500 и 1000 души – инвалиди, майки с малки деца и хора с хронични болести, за които пътуването е трудно, стана ясно от изявления на областна администрация. Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева каза още, че за денонощие страната ни са напуснали над 5200 украинци. От Варна следващата група бежанци трябва да потегли в понеделник. До 1 юни предстои да бъдат преместени близо 10 000 украинци от Бургас и около 1000 – от Добричкия регион.

Какво дадохме на украинците, дошли в България

• Безплатен подслон в хотели, квартири и държавни и общински почивни бази
• Безплатна храна
• Безплатни лекари
• Безплатни медикаменти
• Безплатни детски градини
• Безплатни занимални и уроци
• Хуманитарна помощ – дрехи, обувки, храни, хигиенни материали

Частният бизнес и бюрата по труда предлагат работни места.

Търсят квартири във Варна

Само петима отпътуваха от морето с цял вагон

Едва сутринта казали, че няма да тръгват

Три от четирите допълнителни вагона на влака Варна-София бяха разкачени в последния момент, след като специално изпратените до Златни пясъци автобуси докараха само 5 украинци.

С фалстарт тръгна масовото преместване на украинци от морските хотели към държавни бази във вътрешността на страната. Първите между 200 и 250 души трябваше да потеглят в неделя от Златни пясъци към Рибарица и Паничище с бързия влак Варна-София в 10,30 ч.

От ранни зори паркингът на гарата бе отцепен от полиция, към композицията бяха прикачени четири допълнителни вагона за украинците, а на перона за пътниците имаше пункт с минерална вода и закуски. За бежанците на Златни пясъци бяха изпратени автобуси, но те докараха на гарата само 5 души. Сред тях имаше само един младеж. Вячеслав Радованов от Одеса потегли с баба си за Рибарица.

“Тук имаше много магазини и аптеки, там е само една. Не знам какво ни чака, но главното е пътешествието”, каза момчето. То не знаеше защо сънародниците му са отказали да пътуват в последния момент.

Заради това три допълнителни вагона бяха разкачени, а миниатюрната група бежанци потегли с четвъртия към Горна Оряховица, откъдето с микробус трябваше да стигне до Рибарица. “Хората са от хотел “Берлин”. От 2 дни знаеха кога и къде отиват. Едва тази сутрин заявиха, че няма да тръгнат. Очевидно имат алтернатива. Някои ще останат в хотела до финала на програмата на 31 май, след което ще се преместят в квартири в града. Други ще се върнат обратно в Украйна”, съобщи областният управител на Варна Благомир Коцев. Той уточни, че започват нови анкети по хотелите, за да не са хаби ресурс през следващите дни.

Кетъринг за новодошлите

В Сливен посрещат на минералните бани и Жеравна

Пепа Генчева, областен координатор и зам. областен управител на Сливен

Сливен разполага с близо 200 легла за настаняване на украински граждани. Леглата са в държавни бази, съобщи Пепа Генчева, зам.-областен управител на Сливен и главен координатор на създадения по повод войната в Украйна областен щаб.

Базите се намират в Сливен, Сливенските минерални бани, местността Карандила в Балкана, селата Ичера, Жеравна и Баня. “Лично съм обходила местата за настаняване. Не всички от тях отговарят на условията за пребиваване”, заяви Генчева. Що се отнася до осигуряването на храната, обмисля се използването на кетъринг, допълни тя.

Очаква се настаняването на украинските граждани да започне в понеделник, 30 май.

В “Рибарица” интернетът не издържа от игри

200 отмарят вече трети месец край Бели Вит

Закрит басейн и модерни стаи

Просторната база на в Рибарица вече трети месец е приютила украински семейства.

Стаите в хотел “Рибарица” са модерни и комфортни, а за удобството на бежанците се грижат редовно камериерки.

Над 200 украински семейства с малки деца вече трети месец са настанени в просторната почивна база на министерството на отбраната хотел “Рибарица”. Комплексът предоставя всички удобства с фитнес, закрит басейн и реновирани стаи, а за активно спортуващите има и игрища. Единственият проблем на бежанците там е интернетът, тъй като непрекъснато по-малките хлапета играят на игри, а майките им и бабите са в социалните мрежи и връзката е добра само в лобито. За спокойствието на бежанците се грижат и камериерки, които редовно почистват общите части и стаите.

За сметка на това обаче въздухът е кристален, а храната – повече от качествена. И в момента продължава изхранването за сметка на военното министерство, а порционите са достатъчни.

Точно в хотел “Рибарица” трябваше да пристигнат бежанци от Варна, но към ранния следобед вчера все още в почивната база нямаха информация колко души допълнително да чакат и дали ще настаняват още гости. От хотела имаха готовност да ги посрещнат, обаче бяха притеснени за изхранването на нови бежанци.

В Банско са настанени около 1700 души

Хотелиери вдигнаха ръце от пиянски золуми

Светлана Василева
Труд, Благоевград

Хотелиери в Банско вдигнаха ръце от украински бежанци, заради пиянски золуми.

През април пиян бежанец заплаши да взриви хотела, където е подслонен, паникьоса всички и беше арестуван за 24 часа.
Ден преди това последва нов екшън, пак пиян украинец пък вдигна лют скандал и наби жена си.

Жената и управата на хотела извикали полиция и агресивният бежанец е задържан. Семейството пристигнало в Банско преди около 2 седмици и живеят в хотел.

След порядъчно количество алкохол украинецът изпаднал в дива ярост и набил жена си. Тичайки по коридора на хотела съпругата му повикала помощ. Случилото се стресирало останалите клиенти, станали свидетели на екшъна.

Банско е градът приютил най-много украинци в Пиринско, бежанци от войната-над 1700 души. Хотелиерите засега се въздържан да коментират за другите им капризи, които понякога ги удивлявали като например – тази хотелска стая не ми харесва, искам баня с вана.

В региона пък непрекъснато обикалят украинци, които се опитват да мамят пенсионери като им пробутват евтини стоки на високи цени с обяснението, че нямат пари, а трябва да продължат пътуването си до Гърция.

В Благоевград пък група украинки пили кафе в центъра на града и сметката им се видяла солена, направили скандал и поискали специална отстъпка за бежанци. Това настройва хората, коментираха кафеджиите.

Много от тях проявяват капризи и по отношение обзавеждането на квартирите където са се настанили. Непрекъснато търсят от доброволците компютри, перални и всякакви други неща, но нови.

Холдингът ще изхранва “гостите”

120 души очакват в база на БДЖ в Паничище

Светлана Василева,
ТРУД, Благоевград

120 украинци от Варна ще бъдат настанени в държавна почивна база на БДЖ в Паничище. Базата е в много добро състояние. Тя разполага с два апартамента и стаи с 2,3 и 4 легла. Във всяка стая има телевизор и хладилник.

В станцията има просторен ресторант, фитнес център и бар, както и безплатен WiFi, денонощна рецепция и румсървис.

Удобствата се допълват от съоръжения за барбекю, снекбар и общ салон. На практика базата е двузвезден хотел и инфраструктурата е такава. Бежанците ще получават по три хранения на ден, който ще се осигуряват от БДЖ. Засега настаняването на бежанците е за срок от 3 месеца, поне това знае персоналът. Най-близкото населено място до базата в Паничище е Сапарева баня – на 10 км. Почивната база е Рила планина.

Ако бежанците искат да работят, няма никакъв проблем да бъдат наети в Сапарева баня, в туристическия бранш. Търси се всякакъв персонал, обясни управителката на почивната база Даниела Марчина.

Тонове нови дрехи

БЧК с 22 506 часа доброволен труд

Близо 4 млн. лева са само средствата, които са събрани и дарени от БЧК по справка на организацията към 19 май 2022 г.

От пристигането на първите бежанци в Българския червен кръст е създадена организация за оказване на съдействие. Над 3 475 активисти са работили 22 506 часа доброволен труд, сочат данните на БЧК към 16 май. По справка към 19 май отчетената сума за бежанците от Украйна е близо 4 млн. лева. Всички дрехи, спално бельо и обувки са в тонове и са нови, според изискванията на Международния червен кръст.

БЧК отпусна и 10 000 швейцарски франка от своя Фонд “Бедствия, аварии и кризи” по спешния предварителен апел за подпомагане на дейностите на Червения кръст в Украйна и съседните страни.

https://trud.bg/

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар