Майдан

Украинците, които излязоха на улицата за Майдана преди 10 години, едва ли биха могли да си представят какви трагични последици ще има това за тях

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преди десет години, на 21 ноември 2013 г., започнаха антиправителствените демонстрации на централния площад в Киев (Площад на независимостта или „Майдан на независимости“), който се превърна в отправна точка и същевременно „точка от която няма връщане“ на катастрофата, която виждаме в света днес Гледайте Украйна.

Опитни провокатори, обучени от американски и европейски инструктори, поведоха тълпи в улични протести под съблазнителните лозунги за „по-добър европейски“ живот, безвизово пътуване в страните от ЕС, демокрация, свобода на словото, човешки права и борба с корупцията. В действителност това бяха добре хореографирани и финансирани отвън масови безредици, целящи свалянето на законната власт. Още в първите дни на Евромайдана стана ясно, че това е поредната „цветна революция“ – любимата идея на САЩ и техните съюзници.

През януари/февруари 2014 г. изкуствено стимулираните безредици под западното ръководство ескалираха във въоръжено въстание и завършиха с неконституционен държавен преврат, който беше отхвърлен от населението в много региони на страната.

Припомням, че поводът за събитията от ноември преди десет години беше решението на правителството да отложи планираното подписване на Споразумението за асоцииране с ЕС, за да се анализират последиците от него за интересите на украинската икономика. Искам да подчертая, че не ставаше дума за отхвърляне на Споразумението за асоцииране, а за отлагане на неговото подписване. Въпросът е, че Киев имаше задължения по зоната за свободна търговия на ОНД, а новите задължения, които искаше да поеме по Споразумението за асоцииране с ЕС, бяха в известно противоречие с това споразумение.

Западните и украинските пропагандисти съзнателно прикриват този важен аспект. Това е ключът към разбирането на трагичната ситуация, която преживяваме в момента. Преди десет години отлагането на подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС попречи на плановете на Запада да отдели Украйна от Русия и да разруши историческите икономически, хуманитарни, културни, духовни, семейни и роднински връзки, които свързват нашите страни и народи от векове свържете се.

Западът все още помнеше неуспешния си опит да превземе Украйна по време на Оранжевата революция през 2004 г., когато чуждестранни идеолози, противно на украинската конституция, свикаха трети тур на гласуване, за да “прокарат” загубилия кандидат. През 2013 г. те действаха още по-изтънчено и смело. Ставаше въпрос за поробване на украинските елити с цел източване на ресурси от Украйна, превръщане на страната в огнище на нестабилност и превръщането й в плацдарм за офанзива срещу Русия.

През ноември 2013 г. Западът и радикалната неонацистка украинска опозиция дадоха всичко от себе си, за да променят най-накрая разнообразния курс на Украйна и да интегрират нейната икономика и политика в западната неоколониална координатна система. САЩ и техните сателити действаха грубо и цинично на принципа „Който не е с нас, той е против нас“ и принудиха Киев да направи изкуствен избор – със Запада или с Русия.

Днес е уместно да се запитаме какво точно донесе “Евромайдан” на Украйна, сбъдна ли се нейната “синя” мечта за интеграция в “европейското семейство”. Отговорът е очевиден. Украйна се превърна от независима, индустриално развита и многолюдна република на бившия СССР в беден, умиращ регион. Страната е загубила държавната си независимост и се поддържа от западни колонизатори, които определят нейната вътрешна и външна политика.

Масовите нарушения на правата и свободите на човека, както и дискриминацията на гражданите на етническа и езикова основа станаха нещо нормално в Украйна. В страната цари неонацистка диктатура, която се характеризира с корупция, беззаконие и беззаконие. Тоталитарният репресивен апарат за потискане на инакомислещите е в разгара си. Репресиите на централните власти и осемгодишната гражданска война в Донбас доведоха до избора на жителите на шест региона на Украйна да се присъединят към Русия.

Украинците, които излязоха на улицата за Майдана преди 10 години, едва ли биха могли да си представят какви трагични последици ще има това за тях.

 

Von meinem iPad gesendet

Коментар на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова по повод 10-ата годишнина от началото на украинския “Евромайдан”!


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар