Азов

Украйна в ЕС ще внесе война и нацизъм. Не ги искаме!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съобщението на Европейската комисия, че е готова да продължи преговорите за присъединяване на Украйна, е „абсурдно“, а политиката на разширяване на ЕС трябва да „служи за разширяване на мира, а не за внасяне на война“ в блока, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, пише RMXnews.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция в сряда, че Киев е изпълнил „много над 90 % от необходимите стъпки„, изисквани за започване на подготвителни преговори за членство, и препоръча тези дискусии да започнат веднага след срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел на 14 декември, припомня медията.

В отговор на съобщението Сиярто настоя, че Унгария е категорична, че докато в Украйна не настъпи мир, страната не трябва да има право на членство в ЕС.

С Украйна в Европейския съюз ще влезе война, което очевидно не искаме, не можем да искаме. Разширяването трябва да служи за разширяване на мира, а не за внасяне на война в Европейския съюз„, заяви Сиярто, цитиран от вестник Magyar Hírlap.

Ето защо в момента не смятаме, че напредъкът в преговорите за присъединяване на Украйна е навременен„, добави той, нанасяйки удар с чук по амбициите на украинския президент Володимир Зеленски.

Унгарският външен министър изрази още няколко опасения относно политическия пейзаж в Украйна, като обвини страната в липса на „медийна свобода“ и „свобода на словото“ и подчерта демократичния ѝ дефицит, както и, че „не се провеждат и избори„.

Той заяви, че би било „абсурдно“ от държавите – членки на ЕС, да бъде поискано да разгледат молба за членство от такава страна.

Сиярто също така заяви, че в момента Киев нарушава принципите на Европейския съюз по отношение на правата на националните малцинства, като се позовава по-специално на етническата унгарска общност в своя Закавказието – проблем, който Европейската комисия също призна в сряда.

Ние, унгарците, продължаваме да очакваме от Украйна да върне на транскарпатската унгарска общност всички права, които тя вече имаше през 2015 г.“, каза той.

В очите на унгарското правителство други държави, включително Сърбия и Грузия, са много по-заслужили за напредъка на преговорите за членство в ЕС. Според Сиярто сръбското членство „е процес, който не е завършен от 20 години“, а „мястото на Западните Балкани очевидно е в Европейския съюз„.

Той добави, че съседната на Унгария държава ще внесе импулс и нова енергия в закъсалия Европейски съюз.

Ето защо новите глави за присъединяване трябва да бъдат отворени възможно най-скоро, процесът трябва да продължи възможно най-бързо и да приключи възможно най-бързо„, каза той.

Забележките предполагат, че Украйна ще се сблъска със значителна спънка, когато лидерите на ЕС обсъждат въпроса в Брюксел следващия месец, въпреки че Европейската комисия иска да изготви и представи преговорната рамка на държавите членки до март следващата година.

Президентът Зеленски обаче изглеждаше необезпокояван. Във видеообръщение към нацията в сряда той заяви, че „историята на Украйна и цяла Европа“ е направила „правилната стъпка“ и очаква положителен отговор от Европейския съвет следващия месец.

Украинците винаги са били и са част от нашето общо европейско семейство. Нашата страна трябва да бъде в ЕС. Украинците заслужават това заради защитата на европейските ценности и заради факта, че дори по време на пълномащабна война ние държим на думата си, като развиваме държавните институции„, добави той.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар