Украйна е готова да доставя ток на Германия – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украйна е готова да доставя ток на Германия.

По този начин ще бъде оказана помощ, за да може западната държава да преодолее очертаващия се за нея дефицит. Това е заявил премиерът на Украйна Денис Шмихал, който е на посещение в Германия, предаде БНР.Тази сутрин той е провел среща с президента Франк-Валтер Щайнмайер. Предстои да се състои разговор и с канцлера на Германия Олаф Шолц.


Шмихал е отправил няколко конкретни предложения към Берлин за оказване на помощ в енергийната криза. Киев е изразил желание да доставя електроенергия от своите ядрени централи. И в момента Украйна изнася ток за Румъния и Полша. Така вече на практика има изградена инфраструктура към Германия.

Премиерът на Украйна е категоричен, че те разполагат с достатъчно ток благодарение на своите атомни централи. Той подчерта, че веднага след нападението на Русия на 24 февруари Украйна и Молдова са се отделили от постсъветската електропреносна мрежа, която е изградена в региона. По този начин те са станали независими от Москва.

В средата на март е започнало и синхронизиране на мрежата на Киев с тази на европейските държави. Именно оттогава Украйна изнася между 400 и 700 мегавата ток в страните от Общността.

Шмихал се обяви за това квотите за износа на ток да бъдат увеличени неколкократно.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар