Украйна заложи на двустранните споразумения за сигурност

Украйна заложи на двустранните споразумения за сигурност

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украинският президент Володимир Зеленски обяви в събота, че е сключил двустранни споразумения в сферата на сигурността с Канада и Италия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

“Днес Украйна е явно по-силна, отколкото преди две години”, когато започна войната, написа Зеленски в комуникационното приложение “Телеграм”. Украинският президент благодари на канадския премиер Джъстин Трюдо, който бе на посещение в Киев.

Канцеларията на Трюдо заяви, че споразумението между Украйна и Канада включва “детайли за ключовите дългосрочни ангажименти на Канада, свързани с продължаването на подкрепата за Украйна”. Сумата на общата (финансова и военна) помощ, която Канада ще предостави на Украйна тази година, възлиза на колко 2,2 милиарда американски долара, съобщава канадската премиерска канцелария.

Малко по-рано Володимир Зеленски обяви, че е подписал двустранно споразумение в сферата на сигурността с Италия, чийто премиер Джорджа Мелони също е на визита в Украйна. “Този документ поставя солидни основи на партньорството в сферата на сигурността между Украйна и Италия в дългосрочен план”, каза украинският президент.

Италианският премиер каза пред консервативния всекидневник “Джорнале”, че руският президент Владимир Путин “може да бъде убеден да преговаря само ако е гарантиран балансът на силите на бойното поле”. 

Тази година Италия е председател на Г-7.

Джорджа Мелони каза пред “Джорнале”, че Г-7, чиято първа среща тази година е днес в Киев, ще продължи да подкрепя Украйна в името на справедлия мир.

Миналия юли Г-7 реши да бъдат сключение двустранни споразумения в сферата на сигурността с Украйна, припомня Франс прес.

Украйна вече подписа двустранни споразумения в сферата на сигурността с няколко европейски страни, сред които са Германия и Франция.

“Подготвяме се през идните седмици да продължим изключително усилената дейност, която водим в международен план. Ще има нови споразумения, които ще укрепят въоръжените ни сили, отбраната на градовете ни и положението на страната ни като цяло”, заяви във вечерното си видеообръщение президентът Зеленски.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която също бе на посещение в Украйна, обяви в събота, че през следващия месец Европейският съюз ще предостави на Киев 4,5 милиарда евро.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар