Украйна може да внася ток от ЕС, ако се наложи

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руските удари по гражданска инфраструктура в Украйна са военно престъпление, заяви във вторник говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с обстрела на украински язовири и водноелектрически централи, предаде кореспондент на БТА.

От 22 март руските сили почти всекидневно атакуват украински топлоелектрически и водноелектрически централи, както и главните енергоснабдителни мрежи, което доведе до спиране на електрозахранването в много области на страната.

Тези удари само ни насърчават да помагаме повече на Украйна, добави говорителят. По неговите думи комисията няма данни как унищожаването на украинската енергийна инфраструктура се отразява на цените на международния пазар на енергия.

След началото на войната електропреносните мрежи на ЕС и на Украйна бяха свързани, отбеляза той. Според него способностите за пренос на енергия в двете посоки в последните две години са увеличени и има възможност Украйна да внася от ЕС електроенергия, ако се наложи.

“Енергийна” отбрана 

Целта на руснаците е да предизвикат прекъсвания на тока в някои големи украински градове, а нашата цел е да предотвратим това, каза в интервю за Ройтерс в понеделник ръководителят на украинската Национална енергийна компания “Укренерго” – Володимир Кудрицки, цитиран от БТА.

Една от най-големите частни енергийни компании – ДТЕК, каза, че при атаките са повредени пет от шестте й електроцентрали, които са загубили 80% от капацитета си.

Топлоелектрическите централи и други съоръжения на ДТЕК, която осигурява около една четвърт от енергийните нужди на страната, бяха многократно поразявани от руски ракети, дронове и артилерия по време на продължаващата над две години война.

Ракетните атаки са нанесли значителни щети и на най-голямата украинска водноелектрическа централа в Запорожие, както и станциите Канив и Днестър.

Русия удари ТЕЦ-ове и най-големия украински язовир при масирана атака с балистични ракети

По-голямата част от електричеството в Украйна се произвежда от три атомни електроцентрали, но топлинното и водно производство на енергия са ключови за балансиране на системата по време на пикове на потреблението.

“Най-голямото безпокойство сега представлява състоянието на производството на електроенергия, частта от него, която балансира системата – водно и топлинно електропроизводство. Мащабът на щетите, за които съобщава ДТЕК, очевидно е глобален (мащабен)”, каза Кудрицки. Но изтъкна, че енергийната система на страната не е близо до колапс.

“Определено не сме на крачка от колапса. Колапсът е неконтролирано спиране на по-голямата част или на цялата енергийна система. Това не се е случвало и няма да се случи, този сценарий смятаме за малко вероятен”, каза той.

Може ли руско-украинската война да приключи преди 2025 г.

Кудрицки смята, че Украйна може да срещне “локални проблеми” в отделни области, като например в източния град Харков или в Одеса.

Енергийната система на Съветския съюз, а по-късно и на Украйна, традиционно разчита на огромни електроцентрали, но такива съоръжения са изключително трудни за защита от ракетен обстрел.

“На първо място, трябва да помислим за нашия енергиен микс и трябва да помислим как да защитим нашето производство на електроенергия от (въздушни) удари”, каза Кудрицки.

Това би било възможно само ако Украйна построи стотици малки електроцентрали в цялата страна.

“Този процес трябва да започне незабавно”, каза той.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар