Украйна няма да получи US ракети с голям обсег, но ще произвежда

Украйна няма да получи US ракети с голям обсег, но ще произвежда “Пантери”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Белият дом не планира изпращане на ракети с голям обсег на Украйна, както може да  направи Великобритания, пише “Политико”.

По-рано вестник “Вашингтон пост” съобщи, че Лондон обмисля изпращането на ракети с обсег до 300 км към Киев, но окончателно решение по този въпрос все още не е взето.Британският външен министър Джеймс Клевърли отказа да коментира публикациите по време на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън вчера.


Такива характеристики имат американските ракетни системи ATACMS (MGM-140 Army Tactical Missile System), които Вашингтон отказва да прехвърли на Украйна.

Един американски служител каза пред репортери, че “политиката за ATACMS не се е променила”. Според него САЩ ще продължат да доставят на Украйна средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси и бронирана техника.

Съществуват и опасения, че САЩ нямат достатъчно ATACMS в своя арсенал.

“От военна гледна точка имаме сравнително малко ATACMS и трябва да сме сигурни, че поддържаме собствените си запаси от боеприпаси”, каза председателят на Обединения комитет на началник щабовете Марк Мили пред “Дифенс уан” през март.

Междувременно вестник “Ханделсблат” съобщи, че най-големият германски оръжеен концерн “Райнметал” възнамерява в бъдеще да произвежда боеприпаси, средства за противовъздушна отбрана и танкове в Украйна.

Армин Папергер, главен изпълнителен директор на базираната в Дюселдорф компания, каза, че “Райнметал” възнамерява да сключи редица споразумения за сътрудничество и съвместни предприятия с украински компании през следващите няколко седмици.

“По този начин даваме възможност на Украйна в средносрочен и дългосрочен план да може да се защитава”, каза Папергер, цитиран от “Ханделсблат” и БТА.

Инвестициите в нови заводи ще дойдат от украинската държава, каза Папергер.

Като пример той посочи вече съществуващ план за изграждане на танкове “Пантера” в Украйна. “Райнметал” очаква да бъдат произвеждани до 400 машини годишно.

Папергер каза, че разговорите с Киев по проекта са “обещаващи”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар