Украйна подозира, че от ЕС влиза и забранен руски втечнен природен газ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украинските митнически власти, специализирани по търговията с енергийни суровини, са започнали инспекции на внасян втечнен природен газ (ВПГ), произведен в ЕС чрез смесване на компоненти, заради опасения, че част от тях може да идват от Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украйна забрани вноса на продукти, произведени в Русия, след инвазията от 2022 година.

“В случай на получаване на информация за стоки, произведени чрез просто смесване, компонентите за което идват от страната агресор Русия, то такива стоки ще бъдат забранени за внасяне в Украйна”, съобщи митническата агенция във “Фейсбук”.

Украйна внасяше значителни количества ВПГ от Русия до 2022 г., но след атаката се прехвърли към горива с главно европейски произход.

Според анализатори обаче някои европейски търговци доставят на Украйна газ, който е с частично руски произход, като делът на такъв газ през февруари е бил около 50 процента.

Анализатори посочват, че голямо количество ВПГ идва от Полша, която също е голям вносител на руски горива.

По данни на търговци и Групата на Лондонската фондова борса (LSEG) увеличението на вноса на ВПГ по море в Полша се е забавилo до 7 процента през 2023 г., достигайки 1,084 млн. метрични тона, след скока с над 70 процента през 2022 година.

Полша остава и главна дестинация за руския ВПГ. Според Полската асоциация за втечнен газ (POGP) делът на руския газ от общите количества, внасяни в Полша, е бил над 50 процента, или 1,288 млн. тона, през първата половина на 2023 година.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар