Украйна поразява радари за ранно предупреждение в Русия. Какво значи това?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украинските дронове-камикадзета са успели да повредят радара за ранно предупреждение “Воронеж-ДМ”, разположен до град Армавир в Краснодарския край на Русия. Той се намира на около 500 километра от фронтовата линия, пише Bloomberg.

Снимки разкриват мащаба на атаката, като се виждат поражения по радара и обслужващите сгради.

Междувременно, украински медии разпространиха информация за атакуван втори руски задхоризонтен радар Воронеж-М, край град Орск в Оренбургска област. Тази инсталация се намира на над 1500 километра от фронтовата линия. Засега обаче липсват кадри, които да потвърждават атаката.

Какво е значението на радарите “Воронеж”?

“Воронеж” е най-новият руски радар за ранно предупреждение. Първата инсталация започва да работа през 2009 г. край Санкт Петербург. В последствие са изградени още 9 подобни радара. Кремъл предприема изграждането на тези по-прецизни системи, след като САЩ разполагат елементи на своята противоракетна отбрана в Европа.

Радарите “Воронеж” следят за изстрелвания на балистични ракети по територията на Русия, наблюдавайки определени региони. Те могат да засекат старта на 500 различни ракети едновременно. Ранното откриване на подобна атака дава време на Москва да организира ответен втори удар.

Публично достъпни данни показват зрителното поле на поразения радар край град Армавир. Основните вектори на видимост са: Черно море, Балканите, Средиземно море и Персийският залив.

Радарът край Орск пък наблюдава периметъра от Персийския залив до Корейския полуостров.

Има данни, че Украйна е атакувала с ракети ATACMS сателитния комуникационен възел близо до град Алуща в Крим. Този обект също е от критично значение за руската система за сигурност.

В края на април 2024 г. украински дрон-камикадзе, поразиха част от радара 29B6 “Контейнер”. Това бе единствения работещ радар от този вид, като зоната му за сканиране обхващаше параметър от Балтийско море до Централна Азия.

Украйна обяви, че е свалила руски самолет А-50 край Краснодар с ракета С-200 (видео)

От началото на годината Русия изгуби две бройки от “летящия” си радар Бериев А-50. Разположен на самолет Ил-76, той служи за ранно предупреждение, спомага за ПВО отбраната и комуникацията с бойните части. Украйна успя да порази и базата за ремонтиране на Бериев А-50 този март.

Всички тези атаки намаляват способностите на Русия да координира своята отбрана.

Откриването на изстреляни балистични ракети от зоната на Средиземно море и Персийския залив е сериозно затруднено. Намалени са и способностите за откриване на ракетни стартове от Балтийско море.

Не е сигурно дали това ще направи Москва сляпа за изненадваща ядрена атака от подводници в тези водни басейни. Кремъл разполага и с по-стари съветски системи за ранно предупреждение.

Загубата на възможности обаче е критична, тъй като от построяването до пълната работна експлоатация на радари “Воронеж” обикновено минават 10 години.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар