Украйна празнува Коледа, обстрелите не стихват, Зеленски похвали украинците за куража им

Украйна празнува Коледа, обстрелите не стихват, Зеленски похвали украинците за куража им

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украйна празнува Коледа, първата от началото на войната. Част от страните с преобладаващо православно изповедание празнуват Рождество Христово днес, по Юлианския календар. В това число са Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, Република Северна Македония.

Обявеното едностранно примирие, наредно от руския президент, настъпи вчера по обяд. Но според информации на журналисти е било нарушуно от двете страни. Обстрели е имало край Бахмут – града, за който от месеци се водят сражения. Украйна твърди, че руски удари е имало и срещу Краматорск.Днес за първи път от 300 години Рожденственската литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ на Киево-Печорската лавра се отслужва от Украинската православна църква, която се отцепи от Московската патриаршия преди 5 години.


Полицията и националната гвардия дежурят край храма и проверяват документите на желаещите да присъстват на службата при митрополит Епифаний.

В Коледното си послание украинският президент Володимир Зеленски заяви, че повече от 300 дни след руската инвазия украинците са обединени в своя кураж, непоклатимост, взаимно уважение и взаимопомощ. Зеленски призова сънародниците си да се грижат за себе си, за семействата си и за своята страна.

„Това е празник на хармонията и семейното единство. И заедно всички ние сме едно голямо украинско семейство. Защитаваме нашата страна, нашата култура, традициите и вярата ни“, посочи президентът Зеленски в обръщението си.

Той отново изрази благодарността си, след като Вашингтон, Берлин и Париж обещаха да изпратят на Киев бронирани бойни машини.

„Силата на Украйна и партньорското сътрудничество в областта на отбраната“, достигнаха ново ниво, подчерта той. „Отсега нататък Украйна разполага с повече противовъздушна отбрана, повече бронирани машини, за първи път западни танкове, повече оръдия и снаряди.“

„Германия направи значителна крачка напред в укрепването на сигурността не само на Украйна, но и на цяла Европа“, добави Зеленски.

Ангажиментът на САЩ за първи път да доставят на Киев бойни машини „Брадли“ е точно това, от което се нуждае Украйна, подчерта той. Според него официалното изявление показва, че посещението му във Вашингтон миналия месец е дало конкретни резултати, отбелязва Ройтерс.

Оръжията са част от нов пакет от американска оръжейна помощ за Украйна на стойност 3 млрд. долара.

Зеленски – който непрестанно настоява пред съюзниците да да изпраща повече оръжия – благодари на президента на САЩ Джо Байдън и на американския Конгрес. Той изказа благодарността си и към Германия, която ще изпрати бойни машини за пехотата и система за противовъздушна отбрана.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар