Украйна преработва спорния законопроект за мобилизацията

Украйна преработва спорния законопроект за мобилизацията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Предизвикалият обществени обсъждания проектозакон за затягане на правилата за мобилизация в Украйна беше върнат на правителството за доработване, съобщи днес председателят на украинския парламент, цитиран от Ройтерс и БТА. Последва реакция от Министерството на отбраната на Украйна, което обяви, че вече е подготвило нова версия на проектозакона за мобилизацията.

Спорният законопроект

Законопроектът предвижда Киев да получи правомощия да извика още хора на служба в армията на фона на продължаващата от почти две години война с Русия. Проектът включва въвеждане на електронни призовки и поредица от строги санкции за онези, които не спазват закона за мобилизацията.

След среща с парламентарни лидери и военни командири председателят Руслан Стефанчук заяви, че законопроектът ще бъде преработен. “Бе одобрено общо решение да бъдат изпратени на правителството всички разработени препоръки и предложения”, каза Стефанчук в своя публикация в “Телеграм”.

Депутатът Ярослав Железняк каза, че в най-близко бъдеще законопроектът няма да бъде придвижван в парламента.

Веднага след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. хиляди украинци побързаха да се запишат в армията, за да защитават родината си. Почти две години след началото на войната обаче много мъже се опитват да избягат от войната, отбелязва Ройтерс.

Проектозаконът беше представен от правителството след консултации с въоръжените сили и веднага предизвика критики от страна на обществеността и политиците.

Законодатели и анализатори заявиха, че някои от разпоредбите му нарушават конституцията и носят корупционни рискове.

Парламентарната комисия по сигурността и отбраната разглежда проекта в продължение няколко дни преди очакваното първо четене, а решението ѝ бе отлагано няколко пъти.

Дебатите по законопроекта също така откроиха разрив в парламента, като няколко депутати от опозиционната партия на бившия президент “Европейска солидарност” обвиниха ръководството на парламента, че нарушава правилата на парламентарните процедури и възпрепятства координираната работа.

Зеленски се изясни за мобилизацията на избягали в чужбина украинци

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски, заяви, че когато се повдига въпросът за това украински граждани от мъжки пол в наборна възраст да бъдат върнати от чужбина, не става непременно дума за това те да бъдат призовани в армията, а и за това те да работят и да плащат данъци в Украйна, за да поддържат националната армия, предаде Укринформ.

“В началото на войната различни хора напускаха Украйна: както мъже и жени на различна възраст, така и деца. И това е разбираемо, защото това е война и никой не знаеше какво ще се случи утре, всички се опитваха да избягат. Всички ние отворихме границите към всички страни. Но нашите украински момчета се сражават вече от две години и те отвоюваха 50% от завладените от врага територии. И в същото време имаше хора, и все още има хора, които прекосиха границата нелегално. И става въпрос за тези хора, за мъжете в наборна възраст. Защото те трябва да помогнат на Украйна и те трябва да бъдат в Украйна”, каза Зеленски.

“Ако сте в Украйна и не сте на фронта, но работите и плащате данъци, тогава също браните страната. И това е много важно. Но ако сте в чужбина и сте в наборна възраст, и не сте на фронта, и не плащате данъци, и сте прекосили нелегално, тогава има проблем”, добави украинският президент. “Ето защо позицията е следната: Ако искаме да запазим Украйна и Европа, тогава или подкрепяме Украйна. Или сме гражданите, които са на фронта, или сме гражданите, които работят. Това са правилата на живота”, заключи Зеленски.

Нова версия на законопроекта

По-късно днес Министерството на отбраната на Украйна обяви, че вече е подготвило нова версия на проектозакона за мобилизацията.

“Нашият екип вече е подготвил нов вариант на законопроекта, съобразен с всички предложения, съгласувани рутинно с депутатите на заседанията на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване. Готови сме да го внесем за одобрение от правителството в близко бъдеще. Предишната версия на законопроекта е оттеглена. Този закон е необходим за отбраната на нашата държава и на всеки войник, който сега е на фронта. Имаме нужда от него възможно най-бързо”, съобщи министърът на отбраната Рустем Умеров на страницата си във Фейсбук, цитиран от УНИАН.

Умеров подчерта, че войниците от украинските въоръжени сили се нуждаят от ротации и отпуски, имат право да знаят какво ги очаква и сами да планират живота си.

“Законопроектът за мобилизацията планира да установи ясен срок на служба за мобилизация – и всеки войник има нужда от това”, пише министърът.

По думите му шест месеца по законопроекта за мобилизацията е работила работна група – представители на всички фракции в парламента, екипът на Министерството на отбраната, Генералния щаб и редица други министерства и ведомства.

“След като регистрирахме законопроекта в парламента, ние, заедно с екипа на Министерството на отбраната, главнокомандващия Залужни, началника на Генералния щаб Шаптала, участвахме в дискусии и закрити срещи. Обяснихме необходимостта от това решение. Ние изслушахме и взехме предвид всички резерви”, коментира той.

Умеров подчерта, че е недопустимо по време на голяма война критични за държавата въпроси – мобилизация, военна регистрация и ротации – да се политизират и затормозяват.

“На войниците трябва да се даде възможност да си починат. Това е справедливо. Освободените от плен трябва да имат избор дали да останат в армията. Тези, които решат да останат, ще имат нужда от поне няколко месеца отпуск. Това е справедливо. Наборници най-после трябва да бъде пуснат да се приберат вкъщи.Така е правилно”, написа министърът на отбраната.

Днес следобед ръководителят на президентската фракция “Слуга на народа” Давид Арахамия съобщи, че въз основа на резултатите от среща с участието на лидерите на парламента и фракциите законопроектът за мобилизация се връща на инициатора – кабинета на министрите на Украйна.

Той отбеляза, че предложенията, разработени в комисията на Върховната рада за законопроекта и в работните групи, се внасят едновременно в правителството.

Според Арахамия не всички разпоредби на законопроекта могат да бъдат подкрепени, някои разпоредби пряко нарушават правата на човека, а някои не са оптимално формулирани. Следователно, въз основа на резултатите от срещата, текстът се връща на инициатора.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар