Украйна разреши на чуждестранни сили да участват в планираните за 2022 г. военни учения

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украинският парламент днес одобри законопроект, разрешаващ участието на чуждестранни военни в планираните за 2022 г. военни учения на територията на бившата съветска република – ход, който вероятно ще разгневи Русия, предаде Ройтерс.

Според законопроекта, предложен от украинския президент Володимир Зеленски, Украйна възнамерява да проведе догодина 10 големи военни учения.

Украйна, която не е член на НАТО, разшири взаимодействието си във военната сфера със западните страни на фона на засилването на враждебността от страна на Русия и подкрепяните от нея сили, което увеличи риска от избухването на открита война между двете съседни държави, отбелязва Ройтерс.

Киев обвинява Москва, че е струпала около 90 000 военни по общата им граница. Според Москва тези действия се предприемат с изцяло отбранителна цел и тя има правото да разполага войски на собствената си територия както намери за добре.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анатолий Петренко в изказването си пред парламента преди днешното гласуване каза, че 21 000 украински и 11 500 военнослужещи от САЩ, Великобритания, Полша, Румъния и други страни ще участват догодина в учения по суша, море и въздух.

„Провеждането на многонационални учения на наша територия ще помогне за укрепване на отбранителните ни способности и ще подкрепи политическите и дипломатическите усилия за поддържане на стабилността в региона“, каза Петренко.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар