Унгария е против плана на ЕК за отпускане на 18 милиарда евро за Украйна

Унгария е против плана на ЕК за отпускане на 18 милиарда евро за Украйна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Унгария се противопостави на плана на Европейската комисия за финансово подпомагане на Украйна през следващата година, съобщи агенция Ройтерс.

Европейската комисия огласи днес детайли по обещаните по-рано 18 милиарда евро за Киев. Според Брюксел тези средства ще бъдат набрани от капиталовите пазари от името на Еврокомисията и предоставени на Украйна под формата на 35-годишни заеми. Европа ще поеме и изплащането на лихвите, пише БНР.Парите са необходими за поддържане на жизненоважни обществени услуги в Украйна и възстановяване на поне част от гражданската инфраструктура, унищожена от руските бомбардировки.


Според Международния валутен фонд 18-те милиарда евро са едва половината от това, от което Киев ще се нуждае, и то при най-благоприятният сценарий за развоя на войната.

Еврокомисията се надява да извърши първото плащане по възстановителния план през януари, но за целта ще се нуждае от одобрението на държавите-членки на ЕС. Една от тях – Унгария, се обяви днес против плана, като изтъкна, че не е съгласна средствата за Украйна да идват от общо задлъжняване на европейците.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар