Унгария може да получи замразените от ЕС 10,4 млрд. евро

Унгария може да получи замразените от ЕС 10,4 млрд. евро

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В началото на май Унгария одобри реформа за запазване на независимостта на съдебната система, която според съобщения в пресата може скоро да позволи на страната да започне да получава средства от Европейския съюз.

Досега Брюксел е блокирал 21,7 млрд. евро от кохезионния фонд, но 10,4 млрд. евро от тях скоро могат да бъдат предоставени на Унгария, съобщава Euronews, като се позовава на служители на ЕС, според които Брюксел счита вътрешните действия за достатъчни, което ще освободи средства от кохезионния фонд.

Политикът от ЕС, който помоли да не бъде назоваван, заяви пред телевизията, че окончателната сума все още не е известна, но че не е изключено да бъдат платени още 500 млн. евро. Той заяви, че са били свидетели на важни реформи, които ще допринесат за укрепване на независимостта на съдебната система в Унгария.

„Изминахме дълъг път. Станахме свидетели на важни реформи, които допринасят за укрепването на съдебната независимост в Унгария. Но трябва да наблюдаваме ефекта от тези реформи на място“, казва служител на ЕС.

Очаква се Комисията на ЕС да вземе решение преди 15 декември, почти година след първоначалното решение за спиране на плащанията. Не е необходимо съгласие от страна на държавите членки за 10 млрд. евро, които да бъдат отпуснати на Унгария.

Според съобщенията парите могат да бъдат отпуснати във връзка с програмата REPowerEU за намаляване на енергийната зависимост от Русия и подобряване на сигурността на енергийните доставки на Унгария. Докладът идва, след като в края на август унгарското правителство подаде заявление за заем в размер на 3,9 млрд. евро по компонента REPowerEU, който включва 700 млн. евро безвъзмездни средства.

Ако тази обща сума от 4,6 млрд. евро бъде одобрена, тя може да бъде допълнена с 20-процентен аванс, който ще възлезе на почти 1 млрд. евро.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар