Унгария обмисля намеса за цените на горивата

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Унгарското правителство ще обмисли дали да въведе по-ниски цени на горивата след преглед на регионалните средни равнища от Централната статистическа служба (KSH). Това заяви икономическият министър Мартон Наги пред бизнес всекидневника “Вилагаздашаг”, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица Наги оказа натиск върху доставчиците на горива да намалят цените на горивото на бензиностанциите, за да се доближи до средното за Централна Европа като част от по-мащабната намеса на правителството за регулиране на цените след най-лошия инфлационен скок в ЕС.

“Търпението на правителството изтича. Смятаме, че местните цени на горивата са с от 7 до 9 на сто по-високи от средните за региона”, заяви Наги в интервю.

Министърът повика на среща представители на Унгарската петролна асоциация и Петролната и газова компания (MOL) миналия четвъртък, след като цените на петрола в Унгария скочиха до 642 форинта (1,75 долара) за литър, което е над средната цена за региона.

Централната статистическа служба ще публикува данни за цените на горивата в Унгария и средните котировки в съседните страни този месец, каза Наги в интервю.

“След това правителството ще може да вземе решение дали да се намеси на пазара на горива”, каза той.

Унгарското правителство премахна тавана върху цените на горивата през декември 2022 г. след липса на внос и паническо купуване, довело до недостиг на горива, като обеща да се намеси отново на пазара, ако цените на горивата нараснат над средната регионална стойност.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар