Путин

Унгария плати таксата, за да тече отново руският петрол по „Дружба“

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Доставките на руски петрол за страната членка на ЕС са възобновени, след като бяха спрени заради санкциите, съобщи словашката рафинерия Slovnaft

„Суровият петрол вече пристига отново в Словакия по тръбопровода „Дружба“, а в Унгария се очаква доставките да бъдат възстановени утре“, заяви говорителят Антон Молнар пред АФП.

Доставките на петрол по тръбопровода за Чехия, Унгария и Словакия бяха спрени на 4 август, се разбра едва вчера. Причината за спирането бе, че Украйна като транзитна страна не получи необходимата такса за пренос от Русия. Причината е в задействането на Шестия пакет санкции срещу Русия. Днес Украйна е получила парите.

Унгарската петролна група МОЛ съобщи, че се е съгласила да покрие таксите за транзит на руски петрол през Украйна, след като плащането – от страна на Русия към Украйна – беше задържано поради санкциите срещу Москва.

„МОЛ преведе транзитните разходи, дължими за използването на украинския участък“ на петролопровода „Дружба“ през август, се казва в изявление на МОЛ, изпратено до АФП.

Във вторник руската компания „Транснефт“ съобщи, че е спряла доставките на петрол за Унгария, Словакия и Чешката република през Украйна, тъй като транзитното плащане не може да бъде обработено поради санкциите.

От „Транснефт“ заявиха, че украинската страна е спряла транспортирането на петрол „поради неполучаване на средства за тези услуги“. Но в сряда MOL заяви, че Украйна вече е обещала, че доставките на суров петрол ще бъдат възобновени през следващите дни. MOL заяви, че като поема сметката за транзитните такси, поема отговорността да гарантира, че доставките ще достигнат до съседите ѝ.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар