Унгария твърда за руския петрол, отхвърли новия вариант за ембарго, даващо на България отстъпка от 2 год.

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Унгария не приемa новия вариант на ЕК за ембарго на руския петрол, който даваше на България отстъпка от две години. Представителят на Виктор Орбан в Брюксел отказа да вдигне ветото за ембарго.

 

 

 

Посланиците на 27-те се бяха събрали днес, за да обсъдят предложението, което ще влезе в дневния ред на Извънредната среща на върха.

 

 

 

Шестият пакет санкции, който предвижда ембарго на руския газ, буксува от седмици заради ветото на Унгария и настоявания на страни като нашата за дерогация.

 

 

 

В последната версия, която Брюксел подаде към европейските столици, три страни получават отсрочка, като на България се предлагат две дати – или юни 2024 г., или декември. Нашата страна настоява за по-дългия период – декември 2024 г.

 

 

 

Има и условие руският петрол, който да получаваме през този период, да бъде само за ползване в страната от нашите потребители – т.е. да не изнасяме. Отсрочки се предлагат също за Унгария и Словакия. Тези отстъпки касаят само петрол, доставен по сухоземна тръба.

 

 

 

Днес посланиците ще се съберат отново, за да се опитат да преодолеят унгарското вето. Европейските лидери ще се съберат в края на деня.

 

Източник: Нова.тв

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар