Унгарският парламент ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

Унгарският парламент ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Унгарският парламент ратифицира членството на Швеция в НАТО, което бе и последният етап от процедурата за присъединяване на скандинавската страна, пожелала да стане част от Атлантическия алианс след руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

Кандидатурата на Стокхолм беше одобрена с огромно мнозинство от депутатите (188 от общо 199) след почти двегодишно чакане.

Приемането на законопроекта от парламента в Будапеща, който позволява на Швеция да се присъедини към НАТО, което окончателно разчисти пътя на скандинавската страна към западния отбранителен съюз, посочва Ройтерс.

Унгария е последната от членуващите в НАТО 31 държави, ратифицира членството на Стокхолм след месеци на протакане от страна на управляващата партия ФИДЕС, припомня агенцията.

“Приветствам решението на унгарския парламент да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО”. Това написа в Х генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

По думите му с това решение всички съюзници вече са дали одобрение. “Швеция става 32-та страна от НАТО. Шведското членство ще ни направи по-силни и по-защитени”, допълва Столтенберг.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар