Унгарски компании ще доставят оборудване за новите блокове в АЕЦ „Пакш“ – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Търговско-промишлената палата на Унгария заедно със Санктпетербургския институт за проектиране АО “Атомпроект” (част от Групата компании ASE) проведоха среща в Будапеща с потенциални доставчици при проектирането и изграждането на двата нови енергоблока на АЕЦ “Пакш-2”. По време на бизнес срещата представители на АО “Атомпроект” разказаха за основните характеристики и особености на проекта АЕЦ “Пакш-2”, възможностите за сътрудничество и редът за организиране на процедурите за обществени поръчки в областта на проектирането на централата.

Директорът на АО “Атомпроект” Александър Казарин отбеляза, че строящите се два енергоблока по проект ВВЕР-1200 са от най-съвременното поколение “3 плюс”. Главната им особеност е в уникалната комбинация на активни и пасивни системи за безопасност, значително намаляващото влияние на човешкия фактор, способността за противопоставяне и на най-сериозните извънпроектни аварии и недопускането на изтичане на радиация в околната среда. Проектът отговаря на най-съвременните “постфукушимски” изисквания за безопасност, препоръките на МААЕ и Европейските експлоатиращи организации (EUR).

Александър Казарин заяви, че руската страна разчита на активното участие на унгарски фирми в частта за проектиране на бъдещата централа. По думите на директора на АО “Атомпроект”, както унгарските, така и други европейски организации могат да вземат участие в проектирането на спомагателни сгради, изграждането на системи, при които се използва оборудване, доставено от чуждестранни производители, в адаптирането на проектната документация, в дейностите, свързани с инженерните проучвания, оказването на консултантски услуги и т.н.

Александър Казарин подчерта, че обществените поръчки ще се осъществяват открито и прозрачно в пълно съответствие със стандартите на ЕС. В търговете могат в еднаква степен да участват всички заинтересовани компании. Информацията ще бъде публикувана на международни специализирани сайтове. “Заинтересовани сме от сътрудничество с унгарските компании и разчитаме на активно участие в проекта от тяхна страна”, отбеляза директорът на АО “Атомпроект”.

Подробна информация за системата на търговете на руската държавна корпорация “Росатом”, реда и организацията на провеждането на търговете по проекта АЕЦ “Пакш-2”, изискванията към участниците в търговете и процедурите за оценка представи в хода на семинара Татяна Медведчикова – специалист от АО “Атомпроект”.

В рамките на събитието се проведоха кръгли маси, на които унгарските компании представиха своите възможности, а специалистите от АО “Атомпроект” подробно отговориха на въпросите, интересуващи аудиторията.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар