Уникални находки в Националния археологически институт с музей при БАН – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Уникални находки в Националния археологически институт с музей при БАН

Община Поморие

Уникални археологически находки, открити през миналата година при строителството на автомагистрала “Струма”, са част от експонатите в националната изложба “Българска археология 2017”.

Експозицията се открива днес в Националния археологически институт с музей при БАН.

В експозицията, която ще продължи до 1 април, може да се видят находки, намерени при проучването на праисторическото селище край село Дамяница, което е едно от най-големите на Балканския полуостров (от втората половина на VI до начало на IV хил. пр. Хр.). Изграждането на лот 3.3 от АМ “Струма” засяга около 49% от него и през миналата година е извършено цялостно проучване върху площ от 90 дка. Разцветът на селището край Дамяница е в края на късния неолит и в този период е широко разпространена рисувана керамика. Посетителите на изложбата ще могат да видят ценни керамични съдове от късния неолит, мраморна купична, медна брадва и др.

Представени са и находки, открити при археологическите проучвания на другите два значителни обекта по трасето на АМ “Струма” – в близост до селата Покровник и Мощанец, край Благоевград – част от лот 3.1. Сред намерените артефакти са бронзов печат от IV в. и бронзов връх на вотивна пръчица с форма на птица от IV-V век. Те са от спасителните археологически проучвания в местността Ширините, срещу Благоевград, където е открито селище от римската императорска епоха и Късната античност. Бронзова фибула (вид катарамаот II в. и бронзова тока от IV в. са част от находките, намерени при проучванията край с. Мощанец. Изследвани са структури от късноримската и ранножелязната епохи.

През миналата година за извършване на археологически проучвания по трасето на на автомагистрала “Струма” Агенция “Пътна инфраструктура” осигури около 4,5 млн. лева.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар