Уникално въздушно авиошоу над София в Деня на Храбростта и празник на Българската армия

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Уникално въздушно авиошоу над София в Деня на Храбростта и празник на Българската армия.

Два вертолета и три самолета ще покажат военните по повод 6-ти май. Машините ще изпълнят разнообразни формации във въздуха над столицата.

 

Бойната техника на Военновъздушните сили, която ще участва във военния парад в чест на 6 май, пък включва:

 

ЗЕНИТНО-РАКЕТЕН КОМПЛЕКС С-125 (SA3). Транспортно зареждащи машини, предназначени за транспортиране и зареждане на зенитно-управляеми ракети на зенитно-ракетен комплекс С-125 „Нева” (SA-3 Goa). Това е зенитно-ракетен комплекс със среден обсег на действие, предназначен за унищожаване на средства за въздушно нападение на противника на височини до 18 км, в зона за поражение до 24 км.

 

ЗЕНИТНО-РАКЕТЕН КОМПЛЕКС С-200 „Вега” (SA-5 GammonТранспортно зареждащи машини, предназначени за транспортиране и зареждане на зенитно-управляеми ракети на зенитно-ракетен комплекс С-200 „Вега” (SA-5 Gammon). Това е зенитно-ракетен комплекс с голям обсег на действие, предназначен за унищожаване на средства за въздушно нападение на противника на височини до 29 км, в зона за поражение до 250 км.

 

ЗЕНИТНО-РАКЕТЕН КОМПЛЕКС С-300 (SA-10 Grumble). Най-съвременният зенитно-ракетен комплекс от състава на ВВС и на въоръжение в Българската армия. Предназначен е за унищожаване на средства за въздушно нападение на противника на височини до 27 км и в зона за поражение до 75 км, условия на интензивно радиолокационно противодействие. Комплексът е способен да унищожава едновременно до 6 цели във всякакви метеорологични условия.

 

ВЕРТОЛЕТ Ми-24  е уникална въздушна платформа както за огнева поддръжка на пехотата, така и за транспортиране на товари и стоварване на десанти. Той е средно тонажен, с два двигателя, многоцелеви хеликоптер. Стандартно вертолетът е оборудван с брони на кабините на екипажа и жизнено важните агрегати, което осигурява отлична защита от леко стрелково оръжие.

 

Летателни характеристики:

– максимална скорост – 335 км/ч;

– височина на полета – 4500м;

– максимална маса на превозвания товар на външно окачване – 2400кг.

– практическа далечина на полета – 450км;

– тактически радиус – 200 км.

 

Вертолет Ми-24 изпълнява следните задачи:

– непосредствена авиационна поддръжка в интерес на войските;

– въздушно визуално, радиационно и химическо разузнаване;

– спасително-издирвателни операции над суша и море и авиомедицинска евакуация;

– поразяване на малоразмерни небронирани или леко бронирани цели в тактическата дълбочина на противника;

– поразяване на жива сила;

– осигуряване на огнева поддръжка на групи за специални операции.

 

Транспортното отделение на машината поема до 8 бойци, като 4-ма от тях могат да водят огън от специално обособени позиции от двата борда. Санитарен вариант  – две носилки, медицинско лице и двама седящи.

 

ВЕРТОЛЕТAS-532ALCougarе многоцелеви вертолет от среден тип. Произведен е във фирмата „Еврокоптер“- Франция. Схемата на изпълнение е осева с четирилопатен носещ винт и петлопатен опашен винт, задвижвани от два турбинни двигателя Makila 1A1 с максимална мощност от 1400 kw(1900к.с.). Пилотажно-навигационното оборудване е от последно поколение многофункционални дисплеи, които максимално улесняват летеца при пилотирането. Оборудван е със система за планиране на полета и подвижна карта.

 

Летателни характеристики:

–         максимална скорост – 300 км/ч;

–         височина на полета – 8300м;

–         товароподемност – 4000кг;

–         практическа далечина на полета – 760км;

–   тактически радиус – 360 км.

 

Вертолет Cougar изпълнява следните задачи денем и нощем в прости и сложни метеорологични условия:

– превоз на хора – 24 човека;

– превоз на товари – в товарната кабина  и на външно окачване – 3000 кг;

– десантиране на войски и бойна техника;

– въздушно разузнаване.

– MEDEVAC – до 6 носилки с едно медицинско лице.

– задачи по бойно търсене и спасяване;аварийно-спасителни операции от режим на висене над суша и вода;

– изпълнение на VIPполети.

 

САМОЛЕТ C 27J „Спартан”.  Тактически военнотранспортен самолет за средни и къси разстояния. Оборудван с два турбовитлови двигателя “RollsRoyce”,с мощност 4700 конски сили всеки, осигуряващи отлична тяговъоръженост, която позволява излитане и кацане на къси полоси и опериране от летища на голяма надморска височина.

 

Летателни характеристики:

– максимална скорост – 480 км/ч;

– височина на полета – 9100м;

– практическа далечина на полета – 5850 км;

– полезен товар – 8000кг;

– количество на превозвани пътници – 49 човека.

– в санитарен вариант – 36 носилки и 6 медицински лица.

 

СамолетC-27J “Spartan изпълнява следните задачи:

– превоз на войски, товари и бойна техника;

– десантиране на войски и товари;

– авиомедицинска евакуация;

– въздушно разузнаване и откриване на екипажи, търпящи бедствие.

 

През годините със самолета са изпълнени над 45 животоспасяващи мисии за превоз по въздуха на болни, пострадали и на органи за трансплантация.

 

САМОЛЕТ „ПИЛАТУС“ РС-9М е последно поколение турбовитлов, учебно-тренировъчен самолет, производство на швейцарската фирма „PilatusAircraft”, символ на качество и надеждност при минимални експлоатационни разходи. Изпълнява всички фигури от висшия пилотаж с претоварвания от – 3,5g до +7g до тавана на самолета от 25000 фута (8000м). Оборудван с четирилопатно витло HARTZELL и двигател PRAT & WHITINEY-CANADA, с максимална мощност от 950 конски сили. Това осигурява висока тяговъоръженост, динамичност и маневреност в полет при максимално излетно тегло на самолета от 2350 кг.

 

На въоръжение в българските ВВС е от 2004 година.

 

Предназначен е както за първоначално летателно обучение, така и за усъвършенстване и поддържане на летателно–тактическата и бойната подготовка на летците-пилоти. Оборудван е с най-съвременни навигационни и комуникационни системи. Сертифициран за изпълнение на визуални и инструментални полети, денем и нощем във всякакви метеорологични условия.

САМОЛЕТ МиГ-29А.Лек, фронтови, свръхзвуков изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха, способен да унищожава земни и морски цели във всякакви метеорологични условия, денем и нощем. Самолетът е с два двигателя с тяга на форсаж по 8300 кг, максимална скорост – 2450 км/ч и практически таван – 18000 м. Носи управляемо ракетно въоръжение (6 броя ракети) за борба с въздушни цели и неуправляемо бомбово и ракетно въоръжение за стрелба по земни цели. МиГ-29 е самолет от четвърто поколение.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар