Уникум! Банкерка гледа сама 500 телета

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Александра Стоянова с диплома за банкер е на 34 години и е от Пазарджик. Вместо да влезе в офиса, обаче, започва да се занимава със земеделие през 2015 г., а в момента е собственик на телеугоителното стопанство с капацитет от 500 телета.

 

“В началото започнах подготовка за засяване на 300 декара фуражни азотофиксиращи култури под биологичен контрол, като след това разраснах стопанството си до 1300 декара с фуражни култури.

Целта беше да произвеждам биологичен фураж за изхранване на телетата. Впоследствие, през 2017 г. изградих и самото телеугоително стопанство по мярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства” с капацитет 500 броя месодайни телета”, обясни Александра за Агри.БГ, която бе част от Третия национален форум на младите фермери в България.

Нейното стопанство се намира в село Боримечково, област Пазарджик. Младата дама отглежда породите Симентал, Херефорд, Блек Ангъс и Лимузин. А като краен продукт предлага различни видове готово за консумация телешко в буркани, стекове, меса за печене, заготовки от мляно месо, има си и свой бранд.

“Когато реално се сдобихме с първите 500 животни разбрах в какво съм се вкарала. Всъщност коства сериозно недоспиване и тотална отдаденост едно подобно стопанство. Но ми харесва, това е моето призвание”, категорична е Александра.

В телеугоителното стопанство угояването на телетата става след като се купят отбити от майките кърмачки телета, които са угоявани до средно тегло 400-450 кг.

“Интензивното угояване на отбитите от майките кърмачки телета се предприема при наличието на определени условия, а именно на качествени обемисти фуражи и достатъчно, на достъпни цени, зърнени фуражи”, обясни тя.

Телеугоителното стопанство е модерно и прилага иновации в сферата на енергийна ефективност; самостоятелно функциониращи механизми за почистване и съхранение на торова маса и опазване на околната среда.

“Имаме UV-вятъро- и слънцезащитни щори в обекта за угояване на телетата. Както и самостоятелно функциониращи механизми за почистване и съхранение на торова маса в подземни резервоари за течна тор и съхранение на суха торова маса на площадка. По този начин опазваме околната среда и  подпочвените води”, каза още тя.

И въпреки че се справя сама със стопанството си, нейна подкрепа е брат й – Иван Стоянов и от знакови специалисти в сектора.

“Най-голямата подкрепа винаги съм получавала от брат си Иван Стоянов, който има изключителни познания по генетика, любов и уважение към животните от дете. Заедно с него имахме късмета да се допитаме за насоки до няколко доказани имена в животновъдството, които ни помогнаха с опита и доброто си отношение.

Благодарни сме им, че забелязаха потенциала и желанието, които бяхме вложили от сърце. Тогава успехът беше неизбежен. Това напълно важи и за животновъдството в България”, заключи дамата.

Александра има впечатляващ образователен ценз. Изучавала е „Финансов контрол“ в Университета за нацонално и световно стопанство. След това продължава с едногодишно обучение по Еразъм в Грац, Австрия, със специалност „Международен бизнес“.

Младата фермерка има и магистратура по „Банкиране и финанси“ към Университета в Шефийлд, а също така и по „Човешки ресурси и лидерство“във Висшия университет по застраховане и финанси.

През 2018 г. тя е единствената жена избрана в програмата на фондация“Америка за България“ за обмен на професионалисти от аграрния сектор към Университета „Тексас А&M“ /САЩ/,тясно свързан с процеса на телеугояване. Именно с това е свързан и пътят й в земеделието и животновъдството.

Свой бизнес стартира преди 6 години, като за краткия период е успяла да увеличи площта на стопанството си, в което дава работа на 15 души.

След като се дипломира Александра Стоянова не се колебае по кой професионален път да поеме. От дете е влюбена в земята и животните, затова решава изцяло да се отдаде на страстта си. Още повече, че има и добрия пример от семейството си- да следва поведението на съвременния предприемач, на предизвикателството и на новостите.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар