Митрофанова

Уникум! БНР свалило интервюто на Митрофанова заради пропаганда!

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В интервюто с г-жа Митрофанова имаше директни заплахи към България.

Това заяви в предаването „Нещо повече“ председателят на Програмния съвет на БНР Даниела Късовска и уточни:

„Имаше заплахи в това интервю (интервю на водещия на „Политически НЕкоректно“ Петър Волгин с посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова – б.р.) към България за решенията и позициите, които тя взема, в две посоки – по отношение на Паметника на съветската армия и по отношение на бъдещето на „Лукойл“. Директни заплахи, че България ще понесе последиците от тези свои решения“.

По думите на Късовска въпросът за решението да бъде поканен този събеседник трябва да бъде зададен на ръководството на „Хоризонт“, защото програмите на БНР имат автономност да вземат такива решения:

„От гледна точка на стандартите проблемът не е толкова, че е г-жа Митрофанова. Ако интервюто беше направено в друг формат – с журналисти, не които г-жа Митрофанова си е пожелала, нямаше да има никакъв проблем то да прозвучи по Българското национално радио“.

Програмният съвет на Българското национално радио взе решение в събота да препоръча на ръководството на програма „Хоризонт“ да не излъчва интервюто с руския посланик в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова в предаването „Политически НЕкоректно“ заради неспазване на журналистическите стандарти.

По думите на Даниела Късовска Програмният съвет, според правомощията си, може да прецени дали един готов продукт отговаря като качество на журналистическите стандарти и принципи.

„Категорично беше становището – общо и многократно изразено от колегите в Програмния съвет, че в интервюто (с Елеонора Митрофанова) имаше не просто пропаганда, а много пропаганда. … Беше зададен въпросът доколко морално е БНР да излъчва такова интервю. Членовете на Програмния съвет държат да бъде казано, че никой от тях не е действал под натиск, а за да бъдат защитени редакционните стандарти и името на БНР“.

Е, и какво друго да прави посланик на чужда държава в медиите, освен пропаганда?! Това работи, за това му плащат и са го пратили – за да хвали страната си. Същото правят и посланикът на САЩ и този на Украйна. Като не ви харесват, не ги канете, но като ги поканите – им задавайте остри и точни въпроси. Не им се мазнете, както правят Нова и БТВ с американския амбасадор, както и да се казва той.

Програмният съвет може да даде ясно становище, но той не може да взема крайни решения, подчерта тя.

Не за първи път Програмният съвет се занимава с казус, свързан с Петър Волгин и с предаванията, които той води, подчерта още Късовска и припомни за конкретно решение за нарушени стандарти, „когато в рамките на негово предаване беше съобщена дезинформация за кораба „Царевна“.

Даниела Късовска заяви, че в БНР трябва стриктно да се спазват стандартите и да се следи за това.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар