Употребата на канабис е свързана с по-висок риск от инфаркт и инсулт

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има нарастващи доказателства, че марихуаната, особено когато се пуши или изпарява, може да не е напълно безопасна за вашето физическо здраве.

Ново проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association, установява, че всяка употреба на канабис е свързана с повишен риск от инфаркти и инсулт. И колкото повече поемате на месец, толкова повече има “по-голям шанс за неблагоприятни резултати”.

Екип от изследователи от Масачузетс и Калифорния извърши статистически анализ на данни, събрани от повече от 400 000 души, които участваха в мащабно здравно проучване, проведено от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Проследявайки употребата на марихуана и здравословното състояние на респондентите, изследователите установиха значителна връзка между употребата на марихуана и риска от сърдечни проблеми.

Асоциацията продължава дори при респонденти, които не са употребявали тютюн или не са имали известни сърдечни проблеми.

Цифрите са отрезвяващи: хората, които употребяват канабис всеки ден, са с 25% по-висок риск от инфаркт в сравнение с хората, които никога не са употребявали марихуана. Сред ежедневните потребители рискът от инсулт също се е увеличил с 42 процента. Хората, които понякога употребяват канабис, но не ежедневно, попадат някъде по средата.

По-нататъшни изследвания трябва да разберат какво причинява повишения риск от сърдечно-съдови проблеми сред употребяващите марихуана конкретно: димът, психоактивните съединения или нещо съвсем друго.

Това обаче не е първото изследване, което установява връзка между консумацията на канабис и повишения сърдечен риск.

 

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар