Управляващите в Италия “погребват” идеята за минималната заплата

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатите от дясното мнозинство в Италия гласуваха днес проектозакон, предоставящ на правителството на Джорджа Мелони срок от шест месеца, за да направи заплащането на служителите по-справедливо, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Така те практически “погребват” предложението на лявоцентристката опозиция за въвеждане на минимална заплата.

Камарата на депутатите е приела текста със 153 гласа “за”, 118 “против” и трима въздържали се под освиркванията на представителите на опозицията, които крещяха в един глас “позор, позор”.

Текстът в проекта на лявоцентристите бе заменен от норма, която ще натовари правителството със задачата да намери решения, за да гарантира “пропорционално и адекватно възнаграждение” на служителите, както е предвидено от Конституцията, без да е фиксиран минимален праг.

Заедно с Финландия, Швеция, Дания и Австрия, Италия фигурира сред петте страни в ЕС, в които минималните заплати се определят от колективно договаряне между работодателски организации и синдикати.

Лявоцентристката опозиция внесе законопроект за въвеждане на минимална заплата от 9 евро бруто на час. Той бе отхвърлен от управляващата коалиция на Джорджа Мелони.

“Това е тъжен ден за Италия. Вие сте на страната на експлоататорите и ударихте шамар на експлоатираните”, заяви по адрес на правителството Ели Шлайн, председател на Демократическата партия.

Според социологическите проучвания 70 на сто от италианците, сред които и избирателите на правителството на Мелони, подкрепят въвеждането на минимална заплата.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар