българия сащ

Управляващите в София пак запяха в Русофобския хор!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Автор: Даря Риночнова и Михаил Мошкин, ВЗГЛЯД

Българското Министерство на външните работи обяви освобождението на европейските страни от Съветския съюз по време на войната с Германия за „съмнителна историческа теза“. Неотдавна българският премиер Борисов благодари на Русия, че не е озлобена от провала на „Южен поток“ и подчерта, че „по-старият винаги прощава“. Какво накара българските власти отново да оскърбят „по-стария“ и да се присъединят към русофобския хор?

По мое цялостно и непреодолимо, вътрешно убеждение, Русия никога не е имала и няма да има такива ненавистници, завистници, клеветници и даже явни врагове, както всички тези славянски народи, които се обърнаха срещу Русия, веднага щом тя ги освободи на цената на много свои жертви, а Европа просто се съгласи да ги признае за свободни“.

Ф. М. Достоевски, Дневник на писателя

В Министерството на външните работи на България реагираха неадекватно остро на едно, напълно позитивно събитие – откриване в руското посолство в София на изложба, посветена на 75-та годишнина от освобождаването на народите на Източна Европа от нацизма. Българското външнополитическо ведомство официално заяви следното: „Съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза („освобождение“), която привилегирова само някои политически среди в България“.

По-нататък в изявлението се казва, че „щиковете на Съветската армия са донесли на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“. В отговор посолството на Русия заяви, че такава оценка за ролята на СССР във Втората световна война е силно неадекватна и обезкуражаваща.

Впрочем, в антируската реторика на София няма нищо необичайно.

Българската дипломация се ръководи от представителката на ориентираната към Брюксел и Вашингтон партия ГЕРБ, Екатерина Захариева. Лидерът на ГЕРБ и премиер на България Бойко Борисов също нееднократно се е отличавал с антируски изказвания, като веднъж дори обяви Русия за сериозна външнополитическа заплаха. Наистина, по-късно Борисов се извини на Владимир Путин за краха на българския проект „Южен поток“. На среща с руския лидер той благодари на Москва, че „те не са ни ядосани по този повод“, като добави, че „по-старият винаги прощава“. На което Путин полушеговито отвърна: „По-възрастният винаги го карат да плати“.

Както писахме наскоро, Русия, както и преди, дава на българската икономика шанс да оцелее.

Това не може да не се оценява от бизнес-партньорите на Русия и българското обществено мнение. Но политическият елит в София пак е на вълната на антируската конюнктура. По този повод членът на комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси Олег Морозов каза: „Това е част от голяма кампания, която сега се провежда от т. нар. колективен Запад срещу Русия. Те искат да наложат тезата, че Съветският съюз е също толкова виновен за началото на войната и жертвите, колкото и фашистка Германия, която я започна. Много печално е, че в този хор забелязваме и България, защото многовековните дружески отношения между нашите две страни са всеизвестни.

Скорошно проучване в България установи, че 85 % от населението е с положителни нагласи към Русия. Българският народ изобщо не споделя русофобската нагласа на своето правителство. Именно затова на това изявление на българското министерство трябва незабавно да се реагира. То не трябва да остане без отговор. Най-малкото трябва да е нота, изпратена от Външното министерство на Русия, както беше в случаите с Великобритания и Полша“.

В коментар за ВЗГЛЯД, завеждащият отдела за изследвания на Евросъюза към РАН Юрий Квашин каза: „Нищо кой знае какво ново не казаха от българското Министерство на външните работи. Важно е само с това, че антируските нападки прозвучаха от ръководството на компетентното ведомство. В този смисъл, това доста невъздържано изказване може да се определи като крайно негативен сигнал“.

Трябва да отбележим, че в съдържанието на изявлението на българското министерство имаше думи, които не си позволиха да кажат дори Анджей Дуда (Полша) или Борис Джонсън (Великобритания). Явно от министерството са свързали изложбата в руското посолство в София с вътрешната българска политическа конюнктура. „Подкрепата на съмнителната теза за „освобождението“ на Източна Европа вероятно обслужва определени политически кръгове в България“, твърдят от МВнР в София, което съвсем учуди руското посолство.

А каква е причината за тази нервна и силно неадекватна реакция на „проевропейските“ политици в София е лесно да се отгатне:

Тези дни започва битката за кмет на българската столица, пост, който по-рано заемаше премиерът Борисов. Омбудсманът на България Мая Манолова подаде оставка от сегашния си пост, за да участва в изборите, при това с много добри шансове за победа. Очаква се Манолова да бъде подкрепена от Българската социалистическа партия, която мнозина определят като „русофилска“. Действащият сега кмет Йорданка Фандъкова е представител на „евроатлантическата“ партия ГЕРБ. Трудно е да се каже коя от двете партии е управляваща и коя опозиция след изборите за президент през 2017 г., които спечели безпартийният Румен Радев, подкрепен от БСП.

Премиераът Борисов е ориентиран по-скоро към Брюксел, а президентът Радев си позволява да критикува политиката на ЕС, което буди подозрения, че е проруски настроен и подкрепя БСП. При тази обстановка логично се правят изводи, че уж руското посолство се заиграва с определена политическа сила. Но реакцията в българските социални мрежи е категорично против тона в декларацията на българското МВнР.

Председателят на постоянния форум „България-Русия“ Светлана Шаренкова казва, че „това е абсолютна провокация срещу историческата истина и милионите жертви, загинали във войната и тази декларация е в ущърб на отношенията между Москва и София“.

В допълнение Шаренкова каза: „Сега говорят за възраждане на проекта „Южен поток“, а как ще го реализират с такава риторика срещу Русия, от ГЕРБ не казват? Във външното министерство на България вече 30 години седят хора, които не служат на народа, а са проводници на външно влияние…“, разяснява Шаренкова.

Ситуацията в България е такава, че за политическа и икономическа изгода се приглася на инициаторите на антируската кампания, които са отвъд океана и в редица западноевропейски страни. По този повод сенатора Морозов каза: „Заради изгодата, българите се опитват да изкривят историческата истина и да хвърлят камък по своя многовековен съсед, който иначе винаги им е демонстрирал искреното си приятелство“.

В заключение може да кажем, че поредна помощ за последните 75 години, която Русия оказа на българския народ, беше обявена за „съмнителна теза“.  Нагло фалшифициране на историята! 

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар