Язовир

Управляващите измамници гузно мълчат за ПАВЕЦ „Чаира“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Централата е построена от японската компания „Тошиба“, като в света има само 2 подобни в Япония

Стои затворена след авария през пролетта на 2022 г.

Няма как да ни натиснат да спрем това уникално съоръжение, за разлика от ТЕЦ-оветеДокато продължаваме да се занимаваме предимно с резултатите от местните избори, обичайните словесни нападки между този и онзи политик, както и с откровени жълтини, властта дума не обелва за тежката ситуация с една от ключовите енергийни мощности на България, а именно ПАВЕЦ „Чаира“. На най-голямата централа от този вид в цяла Югоизточна Европа се възлагаха големи надежди, тя е стратегическа за страната ни и не на последно място, спаси страната ни и от режим на тока през зимата на 2017 г. ПАВЕЦ „Чаира“ е от съществено значение за електроенергийната ни система.

Съоръжението, което служи за съхраняване на енергия, е уникално за България и региона и е построено от японската компания „Тошиба“, като подобни други централи има само две в световен мащаб – в Япония.

Параметрите на централата наистина са впечатляващи, а в зависимост от капацитета на язовира, от който се захранва – „Чаира“, може непрекъснато да работи от 8.5 часа в генераторен режим и 11 часа в помпен режим. Беше планирано и разширяване с изграждането на язовир „Яденица“ в съседната долина, като така възможностите на централата ще се увеличат три пъти и ще може да работи от 22 до 24 часа при пълна мощност.

Разбира се, по стар български обичай, всичко към момента е в начален етап и по-скоро пожелателно отколкото реално. Причината е несъответствие на проекта със законодателството на Европейския съюз (ЕС), а вследствие на отрицателно становище на Главна дирекция „Околна среда“ (ГДОС) на Европейската комисия (ЕК) от 2021 г. разговорите за финансиране на проекта с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) са преустановени, като даже проектът не бил включен в петия списък на проекти от общ интерес и от взаимен интерес, не бил и съобразен с изискванията на ЕС за околната среда.

За да е още по-родна картинката, през пролетта на 2022 г. ПАВЕЦ претърпя тежка авария и оттогава е затворена. Какво точно се е случило не е напълно ясно, подозира се дори саботаж. Освен огромните суми, които ще са необходими за възстановянето – над 2 млрд. лева, преди няколко дни се разбра, че вероятно част от повредите са неотстраними – един от четирите хидроагрегата е неспасяем и ще се наложи подмяната на турбинната му част. Съответно сроковете за повторното заработване се удължават – до края на година трябва да бъде обявена тръжна процедура, а ремонтите работи на новите компоненти ще отнемат доста време и според шефа на НЕК четвърти агрегат ще заработи след 2025 г., говори се дори и за 2028 г.

Година и половина след аварията всъщност не знам почти нищо. Бойко Рашков щеше да разследва, Кирил Петков разправяше наляво и надясно как МВР и ДАНС разследват и и всичко ще се установи, политиците взаимно си прехвърляха топката.

Най-малкият проблем е финансовият, най-малката драма е, че за пореден път няма виновен. Става въпрос за престъпна небрежност и застрашена национална сигурност дори. По този начин електроенергийна ни система става уязвима, защото ПАВЕЦ „Чаира“ трябваше и можеше да ни подсигури, ако се случи инцидент с някой от блоковете на АЕЦ „Козлодуй“. Малко вероятно е тази безпрецедентна авария да е напълно случайна – достатъчно е само да видим последствията за страната ни. И защото няма как да ни натиснат да затворим ПАВЕЦ „Чаира“, за разлика от ТЕЦ-овете – уникалното съоръжение не произвежда вредни емисии, се случи единственото възможно, което можеше да я изкара от строя – саботаж. Без да преувеличаваме, можем спокойно да го наречем и пряка заплаха за националната ни сигурност.

И сред хаосите на служебните кабинета, сред безумното управление на правителството на Кирил Петков, по чието време се случи тази авария, сред постоянните избори, обвинения, сглобки, коалиции, към момента сме загубили една от ключовите енергийни мощности за страната ни, уникална за Европа, за света дори.

Това не е популярна тема, но е изключително важна. ПАВЕЦ „Чаира“, за разлика от гигантските паркове за батерии и „зелените“ оферти, които ни пробутват, е буквално най-голямата и уникална енергийна батерия. Или беше…

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар