Управляващите не отидоха при Радев за Изборния кодекс, той го нарече бягство (ВИДЕО)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ и ОП не отидоха на консултациите при президента Румен Радев за промени в Изборния кодекс. Самият Радев ги обвини, че са избягали от диалога за изборни промени, а управляващите заявиха, че не виждат смисъл от подобна среща.

“Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него и то по жизненоважен за цялото ни общество въпрос – Усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори.

На срещата в президентската институция за преодоляване на проблемите в изборния процес покани получиха, но не се явиха, ръководството на Народното събрание, Министерски съвет на ниво вицепремиер и парламентарно представените партии от управляващата коалиция.

Силно се надявам вчерашното „пожарно“ заседание в парламента да не е стимулирано единствено от мотива да се изпревари срещата при президента. Не се състезавам с никого, но във всеки случай очаквам и ще следя за реални и навременни резултати и дали се организира и провежда прозрачен и честен изборен процес.

Въпросите, които са от първостепенно значение са свързани с навременното усъвършенстване на изборното законодателство. Недопустимо е темата отново да потъне в дневния ред на парламента, а трябва този път наистина шест месеца преди изборите да има ясно и рационално изборно законодателство.

Ако наистина ще вървим, както е предвидено в закона, към машинно гласуване, процедурата трябва да започне сега, за да се спазят законовите срокове и проведат процедурите за обществените поръчки. В Закона за държавния бюджет за 2020 г. обаче няма позиция за заделени средства за машинно гласуване. Затова от Министерски съвет следва да изразят ясно своя ангажимент и какво смятат да правят – ще наемат ли, ще закупуват ли машини и как ще бъде защитен общественият интерес? Да не се окаже, както на предните избори, че в закона е предвидено да има машинно гласуване, но няма време за провеждането на процедури, а невалидните бюлетини отново са на рекордни за Европа нива.

Очаквам от Министерски съвет да отговорят и докъде се простират техните амбиции, възможности и воля за въвеждането на дистанционно електронно гласуване и електронна идентификация на българските граждани.

Актуализацията на избирателните списъци е необходима, може би неудобна за управляващите стъпка, но е от полза за българските граждани и българската демокрация и трябва да се случи.

Ако няма навременни стъпки в тези насоки, ако се бяга от диалога и проблемите, голяма е вероятността на следващите избори, да отчетем същия негативен резултат и по отношение на недействителни бюлетини, и по отношение на купен и корпоративен вот, и по отношение на начина на отразяване на самите избори. “

Румен Радев

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар