Управляващите спасиха „кърджалийската мъченица“ Караянчева след зрелищен парламентарен цирк

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Очаквано управляващите надвиха опозицията – искането й за оставка на Цвета Караянчева не мина и тя остава председател на 44-то Народно събрание. Настояването на БСП и ДПС, което беше внесено вчера с 96 подписа, беше отхвърлено от управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти, „Воля“ и част от независимите депутати.

Мотивите бяха – неприемливо публично поведение на Цвета Караянчева, което води до „уронване на престижа на Народното събрание“, нарушаване на принципа на прозрачност, неизпълнение на задълженията й като председател, възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и на провеждането на ефективен парламентарен контрол.

Първоначално „за“ оставката на Караянчева гласуваха 97 народни представители, „против“ – 125 и без „въздържали се“. Проектът на решение обаче бе прегласуван заради неправилно отчетен вот по искане на председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и отново отхвърлено с 97 гласа „за“, 126- „против“ и без „въздържали се“.

Искането за оставка подкрепиха 68 депутати от БСП и 24 от ДПС и част от независимите депутати. Всички останали гласуваха против оставката на Цвета Караянчева.

Решението беше посрещнато с аплодисменти от ГЕРБ, един от депутатите от партията – актьорът Евгени Будинов, й подари цветя.

Уважаеми колеги, благодаря за подкрепата. Ще оправдая доверието„, каза самата тя.

По-рано, в 20-минутна реч, тя заяви, че БСП и ДПС вадят от девет кладенеца вода, за да мотивират искането си, а какво е доверието на хората в родното й Кърджали ще стане ясно на редовни избори през март.

„Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това. Но признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара в Родопите .По мой адрес се изсипаха трудно поносими лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете, г-жо Нинова“, обърна се тя към лидера на левицата.

„Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжия от арсенала на най-мрачното женомразство. Не всичко в политиката трябва да е позволено. До мен никога не е стигал съвет, нито от изпълнителната власт, нито от моята партия, да се правя на неразбрала дори и в най-нецензуриран вариант. Обратното – винаги съм имала пълната свобода да преценявам поведението и думите си, както в срещи с чуждестранни парламентарни делегации и посланици, така и с колеги-политици у нас“, допълни Караянчева.

Тя подчерта, че опозицията е превърнала българския парламент в позорище, водена от стремежа си да омаскари неговия председател.

„Говорим за нисък авторитет на институция, чийто авторитет следва да се защитава солидно от 240 легитимно избрани народни представители. Според опозицията обаче на плещите на председателя основно се крепи незадоволителният рейтинг на един колективен орган, както и уронения, по думите на г-жа Корнелия Нинова, престиж на България в Европа“, защити се още Цвета Караянчева.

Дотук се стигна след продължили няколко часа остри дебати, при които се стигна дори до между депутати от ГЕРБ и БСП след обвинения в кражба.

„Градът вече се свързва с хихикане, с градски легенди за Караянчева. А какво да кажем за нелепото обявяването на 6 стари килима за някакво върховно дарение. Действие, което е възмутило всички културни дейци в тази страна. Това е стилът на госпожа Караянчева“, каза Александър Симов от БСП.

В отговор Марешки реши да защити Караянчева. По думите му няма никакво значение дали са дарени „шест килима или една църква, или една болница“, бил важен фактът на дарителство.

„Порових се да видя един от най-видните БСП лидери какво е дарил през живота си. Ще спомена само един от тях. Единственото, което Вигенин например е дарявал през живота си, е своята любов към лидера на БСП Сергей Станишев, да не ме разберете неправилно. Но ако само на това дължиш кариерата си, какво право имаш да критикуваш онези, които са помогнали на другите да живеят малко по-добре“, каза още Марешки.

По-късно Кристиан Вигенин припомни, че Марешки е осъден на втора инстанция, а е зам.-председател на парламента. От думите му се разбра, че е убеден, че аптекарско-петролния бос ще влезе в затвора. Социалистът обяви, че би подкрепил Караянчева, ако поиска оставката на Марешки.

„Опазил ме Бог за своята мъжественост да се допитвам до Вигенин. С изказването си Вигенин е призна каква е истината – а именно чрез натиск върху Караянчева да се иска моята оставка“, отговори Марешки.

Малко песни и коронавирус за цвят

Социалистът Антон Кутев припомни, че темата за оставката на Караянчева е била отворена, след като дете с увреждания не бе пуснато до тоалетната в парламента. Той обяви, че ще подари на депутатите тениски на „Системата ни убива“. Кутев припомни как негов законопорект за промяна във финансирането на обществените медии е бил отхвърлен в комисията по култура след скандал с Вежди Рашидов, който обяснявал колко песни има майка му, вместо да коментира предложенията. В отговор Рашидов реши отново да обясни за творчеството на майка си. „Тя до днес 300 записа в радио „София“, каза той.

В един момент Марешки реши да обяви, че дебатът се е превърнал в цирк, а после атакува Нинова в стил ГЕРБ – с приватизацията на „Техноимпекс“.  Депутатът от „Воля“ Кръстина Таскова пък реши да обяви, че с този дебат в българския парламент „пренасяте страшен вирус в тази зала“. Тя заговори и за това как „училищата пламтят от коронавирус и в момента ще има криза“, а парламентът се занимавал с Караянчева.  Социалистите отговориха, че това са вредни и панически твърдения.

Мистериозно изчезналата папка и „сатанисткия пир“

От ГЕРБ пък обвиниха БСП в кражба – откраднали папката на Спас Гърневски, в която той събрал записките си и се подготвял за изказване.

В началото на прекъсването се стигна до спречкване между управляващи и опозиция. Маноил Манев преследвал Георги Гьоков и му пречел да излезе от пленарната зала с обвинението, че взел папката на Гърневски. Антон Кутев пък обяви, че има записи от станалото, които са притеснителни и ГЕРБ най-вероятно няма да иска да излязат публично, защото ще стигнат до Си Ен Ен и ще обиколят целия свят.

Рашидов призова за прекратяване на дебата и обяви, че Кутев заплашвал управляващите. В крайна сметка папката отново се оказа в ръцете на Гърнвески. „У мен е, поне нищо не липсва. Комунистът си е комунист, може да е една папка, но трябва да открадне нещо. Обраха цялата държава и вече са минали на канцеларски материали“, каза депутатът от ГЕРБ в началото на изказването си.

След това той обяви, че искането за оставката на Караянчева е „сатанстки политически пир по време на чума и отпит за преврат“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар