Урсула

Урсула зове: Пестете газ за спокойна зима!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия се обърна днес към 27-те държави в ЕС с призива „Пестете газ за спокойна зима“ (Save Gas for a Safe Winter). Тя предложи предложи като доброволна мярка за всички страни от ЕС да намалят потреблението на газ с 15% от 1-ви август 2022 г. до 31-ви март 2023 г. в сравнение със средното им потребление през същия период на предходните пет години  – от 2016 до 2021 г.

„Русия ни изнудва. Русия използва енергията като оръжие. И следователно Европа трябва да бъде подготвена, независимо дали става дума за частично или пълно спиране на руския газ“, каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Планът предвижда държавите да преминат към възобновяема енергия или въглища, нефт или ядрена енергия, ако е необходимо, и предлага да ограничат отоплението и охлаждането в обществени сгради.

Европейската комисия разхлаби правилата за държавна помощ за компаниите за възобновяема енергия. ЕК също така посочи, че компаниите, засегнати от санкциите срещу Русия, ще получат 500 000 евро като държавна помощ спрямо 400 000 евро, които бяха договорени по-рано.

Дипломатите от страните от ЕС ще обсъдят предложението на Комисията в петък (22 юли), като след това държавите членки на съюза ще трябва да вземат решение относно предложените мерки на извънредна среща на енергийните министри следващия вторник (26 юли).

Планът вече срещна съпротивата на някои държави, които смятат, че техните мерки за извънредни ситуации не се нуждаят от подкрепа от ЕС.

Сред онези, които се противопоставят на задължителните цели в ЕС, е Полша, която е напълнила газовото си хранилище до 98% от капацитета, след като Русия спря доставките на газ през април. Резервите от газ при други обаче са по-малки – в Унгария например са 47%, а в България и Хърватия – съответно 41% и 43% от капацитетите на хранилищата.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар