Урсула фон дер Лайен: Интерконекторът е свобода! – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Интерконекторът за пренос на газ между Гърция и България означава свобода от руската зависимост, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която присъства на церемонията за официалното започване на търговските операции на връзката.

Тя каза, че проектът е нова ера за България и за Югоизточна Европа, тъй като ще позволи постъпването на газ от източници, различни от Русия, пише „Дневник“.„България получаваше 80% от газа си от Русия, но след започването на ужасяващата война в Украйна и енергийната война срещу Европа. Този проект променя играта за България и за европейската енергийна сигурност. Той означава свобода, свобода от руската газова зависимост“, подчерта Фон дер Лайен, добавяйки, че през интерконектора може да се пренесе достатъчно газ, че да покрие всички национални нужди на България.


 

Фон дер Лайен не пропусна да напомни, че проектът е бил на масата за изпълнение още от 2009 г., когато „България беше тежко ударена“ от решението на „Газпром“ да спре газа през Украйна, което доведе до крайно тежки дни на студено в началото на януари за българите, особено в големите градове.

„Изискваше се голяма решимост, за да се постигне целта“, каза Фон дер Лайен, като благодари на строителите и на „поредица български и гръцки правителства“ за осъществяването на газовата връзка.

Тя заяви, че ЕС е подкрепял от самото начало реализацията на проекта, както политически, така и финансово с общо около 250 млн. евро.

 

Трасето на интерконекторната връзка е дълго 182 км между Комотини и Стара Загора

© European commission (audiovisual service)

Трасето на интерконекторната връзка е дълго 182 км между Комотини и Стара Загора

Председателят на Еврокомисията посочи, че благодарение на проекти като българо-гръцкия, Европа ще има достатъчно газ за зимата. Тя напомни, че ЕС се е обърнал към алтернативни доставчици на газ като Азербаджан, Норвегия и Алжир и е задължил държавите да си осигурят запаси като напълнят газовите си хранилища, като е продължил да прави инвестиции във възобновяеми източници на енергия.

„Европа има всичко необходимо да се освободи от зависимостта от Русия и всичко, от което се нуждае е политическа воля“, каза председателят на Европейската комисия.

Като каза, че Европа се намира на кръстопът заради сериозната енергийна криза председателят на Еврокомисията заяви, че ЕС се нуждае от общ подход, който да позволи намаляването на енергийните разходи за домакинствата и за бизнеса.

Фон дер Лайен припомни, че ЕС договори извънредни мерки за намаляване на сметките за енергия, предизвикано от намаляването на руските доставки и че полага усилия да осигури алтернативни източници от по-сигурни доставчици.

Тя подчерта, че „силата на ЕС е в общността“ и че „без обща европейска решителност и решения сме заплашени от резцепление и от отслабване“.

Тя увери, че идната седмица европейските лидери, които се събират в Прага, ще обсъдят още възможности за компенсиране на проблемите в резултат на енергийната криза, които „отслабват нашата икономика“.

Междусистемната газова връзка е:

  • дълга 182 км., от които 151 км на българска територия
  • цената на проекта е 160 млн. евро
  • капацитетът е 3 млрд. куб. м. газ годишно, който ще се увеличи до 5 млрд. куб. м. през 2024 г. след построяване на компресорна станция в Комотини
  • диаметърът на тръбата е 32 инча, а налягането на газа в нея е 55 бара
  • газът може да тече в двете посоки – от Гърция към България и обратно
  • началото на подготвителните работи по проекта е през 2015 г. и по план той е трябвало да бъде готов до 2020 г.
  • изпълнител е съвместно държавно дружество, в което Bulgarian Energy и гръцката IGI Poseidon имат по 50% дял

 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар