Усилията за запазване на озоновия слой дават своите резултати

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Усилията за запазване на озоновия слой дават своите резултати – концентрацията на вредните газове от групата на хидрохлорофлуоровъглеродите (HCFC) започва на намалява по-бързо от очакванията, съобщи АФП, позовавайки се на научно изследване.

Това е успех и внася оптимизъм по отношение на мерките за климата и опазване на околната среда, каза пред АФП Люк Уестърн от университета в Бристол, който е водещ автор на изследването, публикувано в сп. “Нейчър клаймът чейндж”.

Протоколът от Монреал, подписан през 1987 г., е международен ангажимент за елиминиране на субстанциите, увреждащи озоновия слой, които се използват в хладилници, климатици, изолационна пяна, аерозоли. Той позволи спиране на производството на хлорофлуоровъглеродите (CFC), но хидрохлорофлуоровъглеродите (HCFC), които увреждат озоновия слой и предизвикват парников ефект, ги заместиха. Тяхното производството и употреба все още са в процес на елиминиране.

Международният екип, публикувал изследването, смята, че нивото на HCFC е достигнало своя пик през 2021 г., пет години по-рано от предвиденото. Учените са работили с данни на Международната мрежа от станции за атмосферни наблюдения (AGAGE) и с тези на Националното управление на САЩ по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

Без протокола от Монреал този успех не би бил възможен, коментира Уестърн.

Опазването на озоновия слой периодично се цитира от учените като пример за успешни колективни действия за защита на околната среда.

Според последните оценки на програмата на ООН за околната среда озоновият слой би трябвало да се възстанови през следващите 40 години.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар