Усмихнат, решителен и позитивен: Кой е бъдещият премиер на България?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков е номиниран за министър-председател. Това се посочва в предложението на формацията за структура и състав на Министерския съвет. Мандатът за съставяне на правителство беше връчен днес на Кирил Петков от президента Румен Радев.

Кирил Петков е роден на 17 април 1980 г. в Пловдив. Баща му Петко Петков е биолог, учител и изследовател, запалил много хора по биологията. Кирил Петков попада в Канада, когато е 14-годишен. Във Ванкувър баща му работи по изследователски проект. Първо учи биология и химия в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада, но в трети курс разбира, че неговото призвание е икономиката. Това е причината да завърши „Финанси“ в Университета на Британска Колумбия. След това завършва и магистратура по „Бизнес администрация“ в Харвардския университет.

След завръщането си в България първата компания, която създава, е „Българска компания за развитие“. Тогава той е на 27 години. Идеята е да открива перспективни бизнес идеи и да ги финансира. Първият проект, който реализира, е за 60 млн. лв. – мултифункционален комплекс в покрайнините на София.

Преди да влезе в политика Кирил Петков става популярен с така наречените харвардски курсове, които организира в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е един от основателите заедно с Асен Василев на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийския университет, афилииран с Харвардския университет, където преподава в курсовете по икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността. Завършилите курсовете имат възможност да се развиват в престижни университети или в големи компании.

 

През годините Кирил Петков е регистрирал няколко фирми. Най-успешната от тях е „ПроВиотик“, която продава пробиотици на четири континента и притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ. Компанията притежава единствените два американски патента за български иновации – за намаляване на инфекциите от салмонела и тези от ешерихия коли. Във фирмата създават пробиотик, който е базиран на българския щам на „Лактобацилус Булгарикус GLB44“, изолиран от кокиче и след това култивиран в морковен сок. Продуктът е изключително популярен в САЩ, Канада, Франция, Англия, Австрия, Япония и Румъния.

От 12 май 2021 г. Кирил Петков е министър на икономиката в първото служебно правителство на министър-председателя Стефан Янев.

На 16 септември 2021 г. пред журналисти Кирил Петков съобщава, че е получил покана от президента Румен Радев да остане на поста като министър във второто служебно правителство с премиер Стефан Янев, но е решил, че по-добре да продължи промяната чрез участие в политиката заедно с досегашния служебен министър на финансите Асен Василев.На 19 септември 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев заедно с техни съмишленици представят в София своя нов политически проект „Продължаваме промяната“. На предсрочните парламентарни избори на 14 ноември 2021 г. коалицията „Продължаваме промяната“ печели изборите с 28% от гласовете, а Кирил Петков е избран за депутат в 47-ото Народно събрание.

Кирил Петков е семеен с три деца.

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар