Утре грипната ваканция в Бургас се прекратява – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учениците в Бургас се връщат в класните стаи. Още утре грипната ваканция тук се прекратява. Отменя се и грипната епидемия. Това решение взе Регионалният щаб за противоепидемични заболявания, предаде репортер на Burgas24.bg.

„В резултат на мерките, които взехме, случаите започнаха за спадат. И към днешна датата от всички проби, които са изпратени в София за доказване на грип тип  А или Б, 60%, изпратени от област Бургас, са с грип тип А, за разлика от другите области“, каза директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров.По данни на РЗИ – Бургас в момента се наблюдава значителен спад в нивата на заболелите и тенденция за нормализиране на обстановката. За периода 09 – 15 януари са регистрирани 322 случая спрямо наблюдаваното население, а седмица по-рано те са били 426. Свободните педиатрични легла миналата седмица в Бургаско са били 5%, а тази – 20%.


„Всяка епидемия следва свой собствен ход. С мерките се опитваме да променим не само пика, но и хода на тази крива. Случите наистина са намалели. Това, което дадох като предложение, напълно съзнавайки каква отговорност поемам с прекратяване на грипната епидемия и връщане на учениците в училище, е правилното решение“, каза Паздеров.

Не е ясно обаче дали няма да бъде обявена грипна епидемия втори път.  До решението се е стигнало трудно и след гласуване. Имало е кметовете от Бургаско, които са боли против отмяна на мерките, добави Паздеров. Мярката ще бъде първо съгласувана с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар