Участниците в КСНС под карантина за различни дни, проверяват имунния им статус

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Участниците във вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) вероятно ще бъдат поставени под карантина за различни срокове, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той участва в среща на директора на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев с директорите на столични болници и с министъра на здравеопазването Асена Сербезова.

Кунчев коментира дали участниците в КСНС ще бъдат под карантина, посочвайки, че „зависи от това кога ще им бъдат връчени предписанията и ще бъдат уведомени, че са под карантина“.

Ако решим да въведем по-съкратени срокове и след това СРЗИ ги постави под карантина, те ще са по новите правила, посочи той. По думите му, имайки предвид ангажираността и забавянето в поставянето под карантина от страна на СРЗИ поради големия брой болни, вероятно те ще бъдат по новите срокове.

Имаме данни, че присъствалите на заседанието вчера вече са се самоизолирали, проверяваме какъв е имунният им статус, така че в зависимост от това кой какъв имунен статус има, има ли бустерна доза, ще бъде поставен под различен срок карантина, обясни Кунчев.

Ежедневно се налага преразпределяне на болничните легла предвид нарастващия брой на заболелите, каза министър Сербезова. Продължава обсъждането на идеята периодът на карантина да бъде намален от 14 на 10 дни за новозаразен, а за контактни на него – от 10 на 7 дни. На заседание днес на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката ще бъде обсъдена темата. В някои държави има практика ваксинираните с бустерна доза да са под карантина за още по-кратък период, а в други държави дори няма карантина за тях, допълни тя. По-късно ще заседава и Националният пандемичен комитет.

Тази вълна не се повтаря с предишните, доста по-различна е, допълни министър Сербезова. По думите й предстои анализ всеки ден на натрупаните вече данни и ще се прави опит за прогнозиране как ще протече вълната. Важна е както заетостта на леглата, така и продължителността на заетост, възможностите да се увеличи броят им, както и наличността на медицинския персонал, отбеляза министърът.

Тя каза, че присъствалите на вчерашното заседание на КСНС при президента Румен Радев би следвало да бъдат поставени под карантина.

На всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност при президента ще бъдат връчени предписания като контактни лица на човек с COVID-19. Няма да се правят изключения. Правилата и законите важат за всички, заяви директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар