Учението на НАТО ще покаже на Русия, че Алиансът е готов да защити своята територия – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

НАТО демонстрира способности, учението е насочено да покаже на Русия, че Алиансът е готов да защитава своята територия. Това заяви пред БНР заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов и обясни, че това е отбранително учение и то не е насочено към някакви въздействия на войната на Русия в Украйна.

“НАТО има свое решение по този въпрос и ние оказваме помощ на Украйна да се справя с тази война. Но въоръжените сили на НАТО дават сигнал към Русия, че ние сме готови категорично да защитаваме своята територия. … Страните от НАТО трябва да вземем на сериозно тази заплаха, да модернизираме въоръжените си сили, да повишим тяхната готовност и да покажем решителност. Само по този начин можем да разколебаем един агресор от подобни действия”.

Той беше категоричен, че цялата политика на НАТО е сдържане и отбрана.

Най-мащабното военно учение на НАТО след Студената война ще започне идната седмица и ще продължи до края на май, съобщи преди дни в Брюксел върховният главнокомандващ силите на Алианса в Европа генерал Крис Каволи.

“Български офицери, които служат в щабовете на НАТО, Министерството на отбраната, българските представители в НАТО, всички участваме в това учение. То е планово учение. Няма нещо извънредно, което да го е наложило”, уточни ген. Запрянов.

Заместник-министърът на отбраната определи като дезинформация твърденията, че България, “развръщайки отбранителна система”, ще провокира някого:

 “Това е нонсенс. Едно отбранително оръжие не въздейства върху чужда територия, а върху противник, който напада вашата територия. … Опозицията трябва да иска правителството да модернизира отбранителните ни способности, това е в национален интерес, другото е дезинформация”.

Запрянов подчерта, че Противоминната група е изключително мирно насочена и е така организирана, че да не се ескалира подозрение в Русия, че трите натовски страни, ще правят нещо, което да е срещу тях насочена.

По думите му с подписването на Меморандума за създаване на Противоминна група в Черно море с Турция и Румъния се отваря път за започване на функционирането на такава група:

“Ще има на 6 месеца две активации по 15 дни. Около двумесечна дейност на море за година, реална, която ще трябва да води до контрол, мониторинг, ако се открият мини, да бъдат унищожавани”.

Той беше категоричен, че България има технически средства – миночистачи, за да участва в тази група.

Модернизацията на армията и социалният пакет са част от атрактивността на службата, заяви заместник-министърът на отбраната и коментира:

“Да се говори от опозицията, че армията е неокомплектована и има все още много остаряла техника и в същото време да не се подкрепя увеличение на военните разходи, това не го разбирам. Когато говорим, че трябва да увеличим социалния пакет, това означава, че трябва да увеличим военните разходи. В бележките на конструктивна опозиция бих се вслушал”.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар