Ученик от София спечели наградата на ЕС за млад преводач

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Наградата на Европейския съюз (ЕС) за млад преводач от България отива в София за първи път от 2014 г. насам, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия (ЕК). Лъчезар Попов е българският победител в тазгодишното 14-о издание на конкурса по превод Juvenes Translatores на ЕК. Наградата отива в 32-о средно училище с изучаване на чужди езици “Св. Климент Охридски”.

Със своя превод от английски на български език Лъчезар изпревари 72 свои връстници от общо 17 средни училища в България и стана един от 27-те победители – по един от всяка държава от ЕС.

Преводачите на ЕК са избрали победителите сред 2797 участници от цяла Европа, а 241 ученици бяха специално отличени за много добри преводи. Петима са носителите на специални отличия в България. Участниците можеха да изберат да превеждат между която и да е комбинация от два от официалните езици на ЕС. От възможните 552 езикови комбинации младите преводачи използваха 150. Тазгодишната тема “Да намерим пътя си в трудни времена – заедно сме по-силни” се оказа точно отражение на Европа през изминалата година.

Най-добрият млад преводач от всяка държава от ЕС ще бъде поканен на онлайн церемония по награждаването на 2 юли 2021 г. Победителите и техните учители също така ще могат да се срещнат с професионален преводач от Европейската комисия, за да научат повече за превода и езиците. Генерална дирекция “Писмени преводи” на ЕК организира конкурс Juvenes Translatores (от лат. – млади преводачи) от 2007 г. насам. Целта е да популяризира чуждоезиковото обучение в училищата и да запознае младите хора с работата на преводача.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар