Учените са близо до създаването на универсална ваксина

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нова ваксина обещава да може да предпази всеки, дори хора с отслабена имунна система, от който и да е вирус, пише Futurism.

В прессъобщение от Университета на Калифорния – Ривърсайд, един от изследователите зад новата РНК терапия, Ронг Хай, обясни защо той и колегите му са толкова развълнувани от техния експеримент.

Тя е широко приложима за всякакъв брой вируси, широко ефективна срещу всеки вариант на вирус и безопасна за широк спектър от хора“, казва Хай, вирусолог и съавтор на нова статия в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Това може да бъде универсалната ваксина, която търсим“, продължи той.

Новата ваксина не ползва умъртвена или деактивирана част от вирус. Вместо това тя разчита на “малки, заглушаващи РНК молекули”, които телата ни създават естествено чрез процес, известен като РНК интерференция или RNAi.

Докато вирусите обикновено блокират процеса на RNAi, допълнителни молекули могат да причинят вирусите да мутират и да не участват в това блокиране.

Ако направим мутантен вирус, който не може да произведе протеина, за да потисне нашата RNAi, можем да отслабим вируса. Той може да се репликира до някакво ниво, но след това губи битката с отговора на RNAi на гостоприемника. Вирус, отслабен по този начин, може да се използва като ваксина за засилване на нашата RNAi имунна система“, заявява професорът по микробиология Шу-Уей Динг.

Екипът на UCR използва мутирали мишки, на които липсват както В, така и Т клетки. Те им инжектират RNAi ваксина , както и смъртоносна доза Nodamura – миши вирус, предаван от комари.

Само след една инжекция, мишките са защитени от Nodamura в продължение на 90 дни. Ефектът е същият и при бебета мишки.

Според създателите на новата ваксина, методът им може да се приложи за всеки един вирус.

 

 

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар