Учените смятат, че изгарящите в атмосферата спътници могат да навредят на магнитното поле на Земята

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Групи от комуникационни спътници като мрежата Starlink, освен очевидните проблеми за астрономическите наблюдения и замърсяването на орбитата, могат да носят и други, все още неизвестни опасности. Според американската физичка и докторантка от Исландския университет Сиера Солтер-Хънт металните частици от сателитите, изгарящи в атмосферата, в бъдеще могат да имат катастрофален ефект върху магнитното поле на Земята с много неприятни последици.

Всеки ден в атмосферата на планетата се изпаряват около 50 тона скали от Космоса. Те оставят след себе си 450 кг йонизиран прах (поради взаимодействието с йонизираните газове във въздуха). Това замърсяване е представено главно от минерали, докато един сателит Starlink от второ поколение е 800 кг почти чист метал. Когато спътникът изгори, проводящите метали и техните оксиди се разпръскват в атмосферата. Проводимият прах има потенциала да повлияе на магнитното поле на Земята, а в най-критичния случай – дори да доведе до неговото унищожаване.

Работата на Сиера Салтър-Хънт изследва такъв прах, който тя нарича плазмен. Тя все още не е рецензирана и е достъпна само на сайта arXiv под формата на препринт. След като са се запознали с нея, учените смятат изводите на своята колежка за преувеличени, макар че признават и необходимостта от дискусия по този въпрос.

Очевидно е, че в случай на разгръщане на пълномащабно съзвездие Starlink от 42 хил. спътника (да не говорим за други) към Земята всеки ден ще падат десетки устройства. Количеството на металния фин прах в атмосферата ще започне да нараства с впечатляващи темпове. Количеството проводяща суспензия в атмосферата бързо ще може да съперничи на радиационните пояси около Земята. Учените особено се опасяват от загубата на стабилността на озоновия слой, който предпазва живота на Земята от ултравиолетовата радиация на Слънцето. По-рано, между другото, в рецензирани списания вече бяха публикувани работи за вредното въздействие върху озоновия слой на процеса на изгаряне на алуминий от спътници в атмосферата.

Трябва да се отбележи, че заплахата съвсем не е призрачна. Миналата година НАСА проведе изследване на стратосферата и горните слоеве на атмосферата, което показа наличието на повече от 20 метала и минерали, които не се срещат в метеоритите. Те са донесени там от падащи и горящи спътници. Това би могло да окаже пряко влияние върху климата на планетата, например чрез намаляване на слънчевото греене или ускоряване на образуването на валежи. Този въпрос очевидно не може да бъде спрян и поне сега трябва да бъде обсъден.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар