Учените тестват лекарство за израстване на нови зъби

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Японски учени са готови да започнат първите в света клинични изпитвания на “лекарство за възстановяване на зъбите” в Университетската болница в Киото, съобщава The Mainichi.

Изследователи от японския стартъп Toregem Biopharma планират да започнат експериментите с пациенти, родени без някои или всички зъби от раждането си – състояние, наречено вродена анодонтия, пише Futurism.

Пациентите ще получат лечение с антитела, което деактивира протеин, наречен USAG-1, за който се смята, че спира развитието на “зъбните пъпки”, които повечето хора имат. В последствие те могат да израснат в постоянни зъби.

Хората с анодонтия обикновено прибягват до поставяне на импланти или протези. Въпреки това, лечението на Toregem Biopharma може да им предостави “трета възможност”, както съоснователят Катсу Такахаши, цитиран от Nikkei Asia.

Фаза 1 на изпитването през септември, която е предназначена да гарантира, че лечението е безопасно, ще включва 30 здрави участници от мъжки пол, които нямат поне един заден зъб. Фаза 2 е ориентировъчно планирана за следващата година и ще включва пациенти на възраст от две до седем години с вродена анодонтия, на които липсват поне четири зъба от раждането.

Екипът вече е тествал успешно лечението при животни без наблюдавани странични ефекти. През 2018 г. екипът тества лекарството върху порове, които имат подобни зъбни пъпки като хората, и установи, че новите зъби растат успешно.

Екипът се надява след време терапията да е пригодна за всеки, които просто се е оказал без зъб заради кариес или инцидент. Лекарството може да стане алтернатива на имплантите и дори пломбите.

Идеята за израстване на нови зъби е мечтата на всеки зъболекар“, каза Такахаши пред японския вестник The Mainichi. “Работя върху това, откакто бях аспирант.

 

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар