Учениците, които желаят, ще могат да се явят за повишаване на оценката от ДЗИ – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учениците, които желаят, ще могат да се явят за повишаване на оценката от ДЗИ. На втора дата могат да се явят зрелостници, както и хора, притежаващи диплома за средно образование, за целите на кандидатстването във висше училище.

Те ще могат да положат изпит по учебен предмет, по който вече са положили успешно държавен зрелостен изпит, върху учебното съдържание, предвидено за изучаване на същия вид подготовка. Това предвиждат промени в Наредба № 11 от 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците, качена за обществено обсъждане.

Изпитът може да се положи еднократно в рамките на учебната година на завършване на XII клас или на следващата учебна година. Резултатът от него обаче не променя резултата от държавния зрелостен изпит в дипломата за средно образование.

За полагане на такъв изпит зрелостниците ще заплащат такса, пише още в наредбата, цитирана от Pariteni.bg. Промените в нея са продиктувани от измененията в Закона за предучилищното и училищното образование, обнародван в Държавен вестник, с които се предостави възможност за целите на кандидатстването във висше училище зрелостници или лица, притежаващи диплома за средно образование, по свое желание еднократно в рамките на учебната година на завършването си или на следващата учебна година да положат изпит по реда на държавните зрелостни изпити по учебен предмет, по който вече са положили успешно държавен зрелостен изпит (чл. 135а от ЗПУО).

Припомняме, че омбудсманът Диана Ковачева поиска зрелостниците, които желаят да се явят на изпит за повишаване на оценката от ДЗИ, да имат тази възможност, защото тя е определяща при кандидатстване във висше учебно заведение и респективно за тяхното бъдеще.

Повод за предложението на омбудсмана към депутатите са жалби на родители и ученици, които протестират срещу това, че зрелостниците имат право само на един единствен шанс да се явят на матура, оценката, от която обаче предопределя целия им живот занапред. В една от жалбите, например, родител посочва, че детето му вдигнало температура на изпита и логично – резултатът не бил задоволителен, така че да се класира в желания университет.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар