Учениците се връщат в клас, започват проверки в болниците заради починалото от менингит дете

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От понеделник всички ученици се връщат в училище. Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти.

Всички ученици ще бъдат тествани с щадящи тестове. Предложението е за всички ученици от 1. до 12. клас. Изискването за тестване два пъти в седмицата остава за преподавателите и училищния персонал, а учениците ще бъдат тествани само веднъж седмично.

„Броят на заразените намалява непрекъснато. Регистрираната заболеваемост сред хората под 19-годишна възраст е изключително ниска. Резултатите от тестовете, извършени в училищата през изминалите две седмици, сочат изключително нисък процент на положителни резултати. Затова експертите смятат, че тестове може да се правят веднъж – в началото на седмицата. Това вероятно повишава леко риска, но не представлява сериозна опасност за цялостната епидемична обстановка“, обясни министърът.

По думите му ще има тестове до средата на януари, като по-големите ученици може да се изследват и с назални тестове, но МЗ не било длъжно да плаща за тях.

От понеделник се възстановява и плановият прием, обяви още Кацаров.

Започнала е проверка от „Медицински надзор“, ще бъдат проверени всички лечебни заведения, през които са минали родителите, заяви служебният здравен министър относно откритото огнище на менингит в детска градина и починалото 5-годишно дете.

Има доклад от столичната РЗИ и от директора на Националния център по заразни и паразитни болести. От тези доклади се вижда, че са предприети всички необходими противоепидемични мерки и мерки за изолиране на причинителя за заболяването, коментира още здравният министър.

По думите му не е изолиран патологичен менингокок при нито едно дете, включително и при починалото.

„Ще бъдат проверени всички лечебни заведения затова дали е указана необходимата грижа във връзка с медицинското обслужване на това дете. Помолих директора на столичната РЗИ да разпространи официално цялата информация, с която разполага във връзка с проведеното проучване, направените изследвания, резултатите от тях, каза още министърът.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар