Учениците се връщат в клас при нови правила

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От 15 декември се възстановява присъственото обучение за паралелките, в които 30 процента от учениците искат да се върнат в училище с тестване или със зелен сертификат.

Досега, ако за 50 процента от учениците нямаше съгласие за изследване или зелен сертификат, целият клас оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено. Чрез намаляването на изисквания процент в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за изследване за COVID-19 веднъж в седмицата. Промяната беше направена с решение на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование на 9 декември, припомнят от МОН.

Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция. Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка училищата ще осигуряват на тези деца и младежи синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности.

Междувременно вече са осигурени необходимите тестове за изследване на всички ученици в страната за COVID-19 до Коледната ваканция.

Заповедта на министъра на образованието и науката за присъствено обучение при 30 процента ученици с тестване или със зелен сертификат е публикувана в сайта на МОН. В него са и поместените и актуализираните, съгласно тази заповед, Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа.

Повече от 564 000 ученици от първи до 12-и клас вече учат присъствено. Това са близо 82 процента от всички ученици в страната, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Почти 480 000 деца и младежи са в училище със зелен сертификат или с тестване за COVID-19 веднъж в седмицата в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Над 48 200 от тях имат валиден документ на ваксинация, преболедуване или наличие на антитела.

Повече от 85 000 ученици влизат в клас без изследване в общини с по-малко от 250 болни на 100 000 души.

При тестването на 6 и 13 декември са установени 232 заразени ученици. Най-много – 92, са те в началните класове. На второ място са гимназистите със 72 позитивни резултата, при учениците от пети до седми клас положителните тестове са 68. Шестдесет са позитивните учители, 32 е броят при непедагогическите специалисти.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар